Straja, Alba

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Straja (dezambiguizare).
Straja
—  sat  —
Straja se află în România
Straja
Straja
Straja (România)
Poziția geografică
Coordonate: 46°04′02″N 23°41′10″E ({{PAGENAME}}) / 46.06722°N 23.68611°E

Țară România
Județ Alba
ComunăBerghin

Prima atestare1274

Populație (2021)[1]
 - Total316 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal517113

Prezență online

Straja (în maghiară Őregyháza, în germană Hohenwarte) este un sat în comuna Berghin din județul Alba, Transilvania, România.

Vechea mănăstire[modificare | modificare sursă]

Pe la anul 1760 era părăsită. Avea o vie, care producea 400-500 urne de vin anual și pe care a ocupat-o Zorger, un amploiat al episcopului din Alba Iulia. Unii sătenii mai știu și azi locul unde a fost mănăstirea. O parte din hotar se numește și acum „La Călugărul". Tot aici găsim „Valea Călugărului".[2]

Obiectiv memorial[modificare | modificare sursă]

Straja pe Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-1773

Monumentul Eroilor Români din Primul și Al Doilea Război Mondial este amplasat în centrul localității și a fost ridicat în memoria eroilor români căzuți în cele două Războaie Mondiale. Monumentul de tip obelisc este format dintr-un postament din beton, deasupra căruia este așezată o coloană, în care este încrustată o cruce. În partea superioară este o acvilă, cu aripile deschise. Pe fațada monumentului, este o inscripție comemorativă: „Ridicat în amintirea eroilor căzuți în cele două războaie mondiale“.[necesită citare]

Personalități[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Dr. Zenovie Pâclișanu (aprilie 1919). „Vechile mânăstiri românești din Ardeal” (PDF). Cultura creștină (7-8): p.168. Accesat în . 
  3. ^ Prof. dr. Ștefan Manciulea[nefuncțională] de Ec. Ioan Străjan

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]