Strada Sfatul Țării din Chișinău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Str. Sfatul Țării
Caracteristici
LocalitateChișinău, Republica Moldova
Începutintersecție cu str. Alexei Mateevici
Sfârșitintersecție cu str. Sfântul Andrei
Lungime1.800 m
Importanță socială
Denumire în cinsteaSfatului Țării, consiliul legislativ care a condus în anii 1917-1918 Republica Democratică Moldovenească
Note

Strada Sfatul Țării (între 1834 și sf. secolului al XIX – str. Meșceanskaia; de la sf. secolului al XIX și până în 1924 – str. Golenișceva-Kutuzova; în 1924-1944 – str. Vl. Hertza, de la actualul bd. Ștefan cel Mare și Sfînt în jos și Unirii, mai sus de bd. Ștefan cel Mare și Sfînt; în 1944-1990 – str. Miciurina) este o stradă din centrul istoric al Chișinăului.

De-a lungul străzii sunt amplasate o serie de monumente de arhitectură și istorie (Clădirea fostului orfelinat, mai târziu cârmuirea zemstvei Guberniale a Basarabiei, Casa individuală, nr. 16, Complexul de clădiri ale fostei fabrici de bere „Bohemia”, Școala eparhială poloneză a bisericii romano-catolice, Conacul urban, nr. 37, Vila urbană, nr. 39, Vila urbană, nr. 51, Vila urbană, nr. 55, etc),[1] precum și clădiri administrative (sediul BCR Chișinău, oficiul Alliance Française de Moldavie și altele).

Strada începe de la intersecția cu str. Alexei Mateevici, intersectând alte 10 artere și încheindu-se la intersecția cu str. Sf. Andrei.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Strada Sfatul Țării”. monument.sit.md. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]