Statuile Giganții

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Statuile Giganţii)
Salt la: Navigare, căutare
Gigant

Statuile Giganții sunt 2 statui amplasate în prezent în Parcul Carol I din București, pe aleea principală a parcului, în apropierea intrării în parc dinspre Piața 11 iunie.

Statuile înalte de 3,5 m, aflate la o distanță de 50 m una de cealaltă, la capetele opuse ale unei axe perpendiculare pe aleea Centrală a parcului, reprezintă două nuduri de tineri. Una din ele descrie un bărbat tânăr, având o atitudine încordată și cu capul aplecat în față, cu umărul drept răsucit, mâna stângă o folosește drept sprijin, iar cea dreaptă este ținută la spate; picioarele personajului sunt îndoite. Cealaltă statuie reprezintă tot un nud de tânăr, cu capul aplecat spre umărul stâng, trunchiul este răsucit și se sprijină pe mâna stângă, în timp ce mâna dreaptă este ținută la spate.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Gigant

Inițial statuile au fost amplasate în fața Palatului Artelor și a peșterii artificiale din fața acestuia. Grota era denumită Grota cu Giganți sau Grota fermecată deoarece era străjuită de un grup statuar format din cei 2 Giganți și Frumoasa adormită. Cele 3 statui reprezentau personajele unei legende, conform căreia 2 gemeni, îndrăgostiți de aceași femeie, au fost transformați în piatră datorită iubirii neimplinite, persoana iubită este transformată în cascadă. În fața fostului Palat al Artelor cei doi giganți erau așezați unul în fața celuilalt, iar în mijloc, între ei, culcată, Frumoasa adormită.

Cele 3 sculpturi au fost realizate de Filip Marin, sculptorul Frumoasei, denumită și Fecioara adormită, și de Dumitru Paciurea și Frederic Storck, sculptorii celor doi giganți. Frumoasa adormită a fost sculptată în marmură, iar cei doi giganți în piatră de Rusciuc.

Frumoasa adormită de Filip Marin este expusă în prezent în Parcul Herăstrău din București

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Florian Georgescu, Paul Cernovodeanu, Alexandru Cebuc. Monumente din București. București: Meridiane 1966
  • Revista Societății de Studii Istorice Erasmus, nr 12 din 2001, disponibilă online

Legături externe[modificare | modificare sursă]