Statistician

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un statistician este o persoană care lucrează cu statistici teoretice sau aplicate. Profesia există atât în sectorul privat, cât și în cel public. Este comună combinarea cunoștințelor statistice cu expertiza la alte subiecte, iar statisticienii pot lucra ca angajați sau ca consultanți statistici.[1][2]

Natura lucrării[modificare | modificare sursă]

Potrivit Biroului Statisticilor Muncii din Statele Unite, din 2014, 26.970 de locuri de muncă au fost clasificate ca statistician în Statele Unite. Dintre acești oameni, aproximativ 30 la sută au lucrat pentru guverne (federale, de stat sau locale).[3] În mai 2016, plata mediană pentru statisticienii din Statele Unite a fost de 80.500 de dolari.[3] În plus, există un număr substanțial de oameni care utilizează statistici și analize de date în activitatea lor, dar au titluri de muncă, altele decât statistician,[4] cum ar fi actuarii, matematicienii aplicați, economiști, oamenii de știință de date, analiștii de date (analitici predictivi), analiști financiari , psihometrie, sociologi, epidemiologi și psihologi cantitativi.[5] Statisticienii sunt incluși în profesiile din diferite clasificări profesionale naționale și internaționale.[6][7] Potrivit BLS, "Ocuparea forței de muncă globală este proiectată să crească cu 33% din 2016 până în 2026, mult mai repede decât media pentru toate ocupațiile. Întreprinderile vor avea nevoie de acești lucrători pentru a analiza volumul din ce în ce mai mare de date digitale și electronice".[8]

În Statele Unite, majoritatea locurilor de muncă în domeniu necesită fie un master în statistici, fie un domeniu aferent, fie un doctorat.[1] „Lucrările tipice includ colaborarea cu oamenii de știință, furnizarea de modele matematice, simulări, proiectarea de experimente aleatoare și planuri de eșantionare aleatoare, analiza rezultatelor experimentale sau ale sondajului și prognozarea evenimentelor viitoare (cum ar fi vânzările unui produs)”.[9]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „O*NET OnLine: 15-2041.00 - Statisticians”. Accesat în . 
  2. ^ „Royal Statistical Society StatsLife Types of Job”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ a b Bureau of Labor Statistics, US Department of Labor. „Statisticians”. Occupational Outlook Handbook (ed. 2016-17). Accesat în . 
  4. ^ Bureau of Labor Statistics, US Department of Labor. „Statisticians”. Occupational Outlook Handbook (ed. 2010-11). Arhivat din original la . 
  5. ^ Bureau of Labor Statistics, US Department of Labor. „Statisticians”. Occupational Outlook Handbook (ed. 2006-07). Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „International Labour Organisation (ILO) International Standard Classification of Occupations (ISCO) ISCO-08 classification structure” (PDF). Accesat în . 
  7. ^ „Canadian National Occupational Classification (NOC) 2011 21 - Professional occupations in natural and applied sciences”. Accesat în . 
  8. ^ „Mathematicians and Statisticians : Occupational Outlook Handbook: : U.S. Bureau of Labor Statistics”. www.bls.gov (în engleză). Accesat în . 
  9. ^ „IMS Presidential Address: Let us own Data Science, 1 October 2014, News of the Institute of Mathematical Statistics”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de statistician