Stadionul Venus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Venus (dezambiguizare).
Stadionul Venus
AmplasareBucurești
Nume completStadionul Venus
Deschis11 Octombrie 1931
Demolat1953
ProprietarAlexandru Elădescu
BeneficiarVenus București (1928-1949)
România (1939)
Steaua București (1947)
Capacitate15.000
Suprafață de jocgazon natural

Stadionul Venus a fost un stadion de fotbal din București, inaugurat în anul 1931 și demolat în 1953. A fost situat pe locul unde este azi parcul Știrbei, lângă Opera Română. A fost unul dintre primele stadioane românești cu o capacitate peste 10.000 de locuri. Avea o capacitate de 15.000 locuri, era dotat cu instalație de nocturnă, terenuri anexe, cabinete medicale și de recuperare. A fost demolat după instaurarea regimului comunist.

În anul 1935 Stadionul Venus a găzduit două premiere pentru fotbalul românesc: aici s-a organizat primul meci în nocturnă și tot aici a avut loc primul cuplaj (22 septembrie 1935) Unirea Tricolor București - AMEFA Arad și CFR București - Crișana Oradea.

Terenul de pe „Venus” a fost primul teren gazonat din țară. Arena a fost construită din banii personali ai unuia dintre președinții clubului, Alexandru Elădescu, cel care și-a sacrificat o pădure în acest scop (de menționat că arena era construită din lemn, cu stâlpi de susținere din beton armat).

Pe acest stadionul juca Venus București, o echipă foarte iubită în epocă. Este celebru șeful galeriei venusiste de atunci, George Chibrit.

Stadionul a găzduit cinci finale ale Cupei României și un meci al echipei naționale a României, la 18 mai 1939, un amical câștigat cu 4-0 contra Letoniei.

Legături externe[modificare | modificare sursă]