Stadionul Steaua (1974)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Stadionul Ghencea)
Acest articol se referă la stadionul care a fost deschis în 1974 și demolat în 2018. Pentru noul stadion, vedeți Stadionul Steaua (2021).
Stadionul "Ghencea"
PoreclăStadionul Ghencea
AmplasareBucurești
Nume completStadionul Steaua
Coordonate44°24′46″N 26°2′25″E ({{PAGENAME}}) / 44.41278°N 26.04028°E
Începerea construcțieiaugust 1973 - martie 1974
Deschis9 aprilie 1974
Demolat  Modificați la Wikidata
ProprietarGuvernul României  Modificați la Wikidata
OperatorCSA Steaua București  Modificați la Wikidata
BeneficiarSteaua București
Capacitate28.365
Dimensiuni105x68
Suprafață de jocIarbă

Stadionul Steaua (denumit și Ghencea după strada pe care s-a aflat) a fost un stadion de fotbal din București, demolat începând cu luna august 2018. S-a aflat în proprietatea publică a statului și în administrarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, și a fost inaugurat la , într-un meci între Steaua și OFK Belgrad (scorul a fost 2–2). Ultimul meci a avut loc pe 22 martie 2015, Steaua-Viitorul 4–1.

Capacitatea oficială a stadionului a fost inițial de 32.000 locuri, dar în 1991, când au fost puse scaunele de plastic, aceasta a scăzut la 28.365. Stadionul a fost renovat în 1996 și demolat în 2018, pentru a fi reconstruit în scopul de a servi drept stadion de antrenament pentru echipele participante la Campionatul European de Fotbal 2020.

A fost stadionul oficial al echipei Steaua București, și a găzduit anterior și echipa națională de fotbal a României. În propaganda adresată fanilor, clubul Steaua se referea la stadion drept „Templul fotbalului Românesc”.[1] Tabela electronică a fost inaugurată la meciul Steaua - Dinamo din primăvara anului 2007.[2]

În urma conflictului dintre CSA Steaua și FCSB, aceasta din urmă s-a mutat pe Arena Națională, iar arena din Ghencea, rămasă în administrarea CSA Steaua, s-a degradat rapid, transformându-se într-o ruină. Nici după ce CSA Steaua a infiintat si a înscris în 2017 o echipă de fotbal în Liga a IV-a București, aceasta nu și-a disputat meciurile pe teren propriu pe acest stadion, ci pe terenul 5 din complex,[3] iar arena principală a fost demolată în toamna lui 2018 pentru a construi un nou stadion.[1]

Pe locul fostului "Templu al Fotbalului Românesc", în prezent, pentru secțiile de fotbal și de rugby din cadrul Clubului Sportiv ale Armatei, se ridică un nou stadion cu o capacitate de 31.254 locuri, spații de cazare pentru sportivi (24 de camere cu un total de 48 de locuri de cazare), restaurant, muzeu al Clubului Sportiv al Armatei Steaua, spații VIP (loje și parcare), sală de forță și de recuperare, punct medical de prim ajutor, zona de presă și skyboxul în partea superioară a Tribunei 1 pentru a spori vizibilitatea și care respectă standardele UEFA și FIFA, sala de conferință, vestiare pentru sportivi, magazine și spații tehnice. Finalizarea acestuia este preconizată în luna octombrie 2020, moment în care stadionul va intră sub administrarea Clubul Sportiv al Armatei.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Stadionul Ghencea

Stadionul era poziționat în sud-vestul Bucureștiului, în cartierul Ghencea, și făcea parte din „Complexul Sportiv Steaua” fiind o arenă tipică de fotbal (fără pista de atletism). Construcția a fost inaugurată în aprilie 1974, cu ocazia unui meci amical SteauaOFK Belgrad (scor 2-2). La începutul deceniului IX au început lucrările instalației de nocturnă, aceasta fiind inaugurată pe 14 august 1991, la un meci Steaua - FCM Bacău (scor 4-1). Mai târziu, în 1996, arena din Ghencea a fost modernizată în totalitate, tribunele fiind dotate cu scaune, cantonamentul jucătorilor de sub tribuna a doua fiind renovat la nivelul unui hotel de patru stele, iar utilitățile fiind aduse la standardele vremii. Este stadionul pe care a jucat, în afara multiplei campioane a României – Steaua, și echipa națională.

Stadionul putea găzdui partide de fotbal la standardele impuse de FIFA și UEFA, atât în ceea ce privește confortul și securitatea spectatorilor cât și al facilităților oferite mass-media. Stadionul era dotat cu un sistem de supraveghere a spectatorilor compus dintr-un număr de 7 camere fixe și 9 camere mobile, acestea având posibilitatea de a lua imagini și de la intrarea spectatorilor în stadion. La tribuna oficială exista o cameră de monitorizare folosită, în caz de nevoie, de către forțele de ordine.

Echipa națională de fotbal a României[modificare | modificare sursă]

Pe Stadionul Steaua echipa națională de fotbal a României a disputat următoarele meciuri:

Galerie foto[modificare | modificare sursă]

Stadionul Ghencea văzut din Peluza Nord în 2007.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Stadionul Steaua


  1. ^ a b „A fost demolat „Templul fotbalului românesc", Evz.ro, accesat în  
  2. ^ „Steaua are o tabelă de marcaj nouă, care a costat 1, 2 milioane de dolari”, Money.ro, , arhivat din original la , accesat în   Text "Money" ignorat (ajutor)
  3. ^ „Tribune pentru CSA Steaua! Oficialii din Ghencea pun la punct un stadion pentru echipa lui Lăcătuș”, digisport.ro, , accesat în