Stângaci

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Barack Obama, semnând cu mâna stângă (2009)

Persoanele stângace sunt acele persoane care au tendința naturală de a folosi cu precădere partea stângă a corpului, mână sau picior.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Stângacii există în toate popoarele de pe Pământ. Între 8% și 13% din populația mondială sunt stângaci.[1] Studiile au arătat faptul că există mai mulți stângaci de sex masculin (13%) decât de sex feminin (9%).[2]

Se crede că numărul celor care se nasc cu abilitatea de a folosi cu precădere partea stângă este mult mai mare, se estimează că ar ajunge la jumătate din populația totală dar din cauza presiunii culturale unii dintre ei reușesc să-și dezvolte abilități de a folosi și partea dreapta.

Pe plan mondial în Asia de Sud, Europa de Est și Asia de Sud-Est sunt cele mai numeroase persoane stângace, iar în Europa Apuseană, Nordică și Africa cele mai puține.[necesită citare]

În unele limbi, și în limba română, „stângaci” are și conotația de „nepriceput”, „lipsit de îndemânare”. [3]

Ziua Internațională a Stângacilor se sărbătorește la 13 august.[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ ↑ Hardyck, C., & Petrinovich, L. F. (1977). "Left-handedness," Psychological Bulletin, 84, 385–404.
  2. ^ ↑ Raymond, M.; Pontier, D.; Dufour, A.; and Pape, M. (1996). "Frequency-dependent maintenance of left-handedness in humans," Proceedings of the Royal Society of London, B, 263, 1627–1633.
  3. ^ dexonline, dexonline.ro 
  4. ^ Ziua Internațională a Stângacilor

Legături externe[modificare | modificare sursă]