Space Launch System

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Concept artistic asupra lansării SLS

Space Launch System (în română Sistemul de Lansare Spațială; abreviat SLS) este o rachetă americană (NASA) aflată în perioada de construcție. Zborul inaugural al SLS se presupune că va avea loc în anul 2017.

Noua rachetă va fi folosită pentru a transporta astronauți la bordul Stației Spațiale Internaționale și va juca un rol important în misiunile spațiale spre Marte, nemaivorbind de Lună, cu echipaje umane la bord[1].

Pentru primul zbor de testare, racheta va plasa o încărcătură de 77 tone pe orbita joasă a Pământului, o greutate de aproape trei ori mai mare decât încărcăturile transportate anterior de navetele americane, ulterior SLS va evolua spre o configurație care va fi capabilă să transporte 143 de tone.

Costul total al programului SLS este estimat la 35 miliarde de dolari[2]. Pe când costul unei singure lansări este estimat la 500 milioane dolari, de 1,5 ori mai puțin decât zborul unui shuttle în perioada sa de activitate.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ NASA va construi cea mai mare rachetă fabricată vreodată pe Terra Unimedia.md. Accesat la 21 ianuarie 2014
  2. ^ Andy Pasztor. „NASA's Aim for Rocket: Deep Space”. The Wall Street journal. Arhivat din original la 28 august 2012. http://www.webcitation.org/6AG2Hp00T.  v