Spătar (dregător)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Spătar (funcție))
Salt la: Navigare, căutare

Spătar era în Moldova și Țara Românească denumirea oficială a unui dregător la curtea domnească, având la început sarcina de a purta la festivități sabia și buzduganul domnitorului, iar mai târziu fiind comandant al armatei și șeful poliției.

În Țara Românească, în secolul al XVIII-lea, Marele Spătar era un boier divănit, judecător, comandant al mahalalelor Bucureștiului, care stabilea normele bunei orânduieli, păzea orașul de incendii, dar mai ales de hoți și răufăcători, nu numai în mahalalele Bucureștiului, ci și în toate județele țării cu ajutorul polcovnicilor, zapciilor, căpitanilor și slujitorilor pe care-i avea în subordine, judeca litigiile dintre locuitorii mahalalelor Bucureștiului, controla pe toți cei care intrau sau ieșeau din oraș, cu ajutorul străjerilor de pe drumurile și podurile orașului. Păzea hotarele țării cu ajutorul căpitanilor de margine.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lista rangurilor boierești și dregătoriilor din Muntenia, sec. XVIII (1700 - 1812)


Flag of Romania.svgHourglass drawing.svg Acest articol despre un subiect legat de istoria României este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea sa.