Sopran

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gama vocală
reprezentată pe claviatură
Soprano
Contratenor sau Mezzo-soprano
Contralto
Tenor
Bariton
Bas

Un sopran este un cântăreț al cărui întindere vocală corespunde registrului acut (cel mai înalt).[1] Termenul este folosit în legătură cu interpreții de operă, lied și oratoriu. Aceștia fie nu au ajuns încă la pubertate, fie vocea lor nu a trecut prin transformările specifice adolescenței din motive medicale. Partitura corespunzătoare unei voci de sopran se notează întotdeauna în cheia sol.[2] Timbrul de sopran este cel mai sărac în armonice, motiv pentru care scriitura (îndeosebi cea pentru cor) trebuie să urmeze anumite rigori.[3] Exemple de astfel de cântăreți (cu voce adultă de sopran) sunt: Radu Marian (sopran moldovean) și Michael Maniaci (sopran american).

Întindere vocală[modificare | modificare sursă]

Ambitusul „de bază” al unui sopran corist se întinde de la nota mi din octava întâi până la nota sol din octava a doua; o voce mai dezvoltată poate coborî până la do central (sau chiar până la nota si din octava mică) și poate atinge nota la din octava a doua.[4][5] În cazul unui cor format din mai multe partide de voci, distanța (intervalul armonic maxim admis) între sopran și vocea aflată imediat dedesubt – de obicei, alto – este de cel mult o decimă (terță peste octavă).[6] Sopranii soliști au ambitusul mult mai larg, atât în grav (se poate merge până la nota sol, chiar fa# din octava mică), cât și în acut (unde se poate ajunge până la nota re, mi sau chiar fa din octava a treia).

Repertoriu[modificare | modificare sursă]

Există multă muzică scrisă pentru vocea de sopran (mai exact, soprano castrato), de pe vremea când se obișnuia utilizarea castraților - o voce care nu mai există, având în vedere faptul că practica castrării a fost abolită înaintea sfârșitului secolului al XIX-lea. Astfel, aceștia pot interpreta compozițiile compozitorilor baroci (preclasici) precum Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel sau Claudio Monteverdi (roluri masculine de sopran în operele acestora, oratorii, cantate - gen vocal baroc, motete - precum Exsultate, jubilate). De asemenea, Wolfgang Amadeus Mozart (compozitor clasic) a scris muzică pentru acest tip de voce.

Soprani notabili[modificare | modificare sursă]

Exemple de soprani din zilele noastre, vocea lor având la bază diverse probleme medicale, mai mult sau mai puțin cunoscute:

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sava, pag. 189
  2. ^ Bena, pag. 11
  3. ^ Vodă-Nuțeanu, pag. 10
  4. ^ Vodă-Nuțeanu, pag. 6
  5. ^ Bena, pag. 10
  6. ^ Vodă-Nuțeanu, pag. 9

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]