Sofia Rotaru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sofia Rotaru
Rojdkievsofiar.jpg
Informații generale
Nume naștere Sofia Rotaru
Data și locul nașterii 7 august 1947 (1947-08-07) (67 de ani)
Ucraina Marșenița, regiunea Cernăuți, Ucraina
Gen muzical Pop, dance, electronica
Ocupație muzician, compozitor, actriță, producǎtoare, designer, dansatoare
Ani de activitate 1968 - prezent
Case de discuri Artur-Music
(since 2003)
Extraphone
(since 2002)
Sintez Records
(1991)
Warner Music Group
(1987)
Sony BMG Music Entertainment
(1976)
Krugozor
(1975)
Melodiya
(since 1972)
Website [1]

Sofia Rotaru (nume complet - Sofia Mihailovna Rotaru-Evdokimenko, ucraineană Софiя Ротару, rusă София Ротару) este o cîntăreață pop și compozitoare pop-rock de origine etnică română din Ucraina, producătoare, laureată a mai multor premii, actriță, scriitoare, manager, setter de tendințe de modă și femeie de afaceri. Este numită "Regina Pop"[1][2]. Este cunsocută pentru vocea sa lirica și sex appeal, ca și pentru recunoștința socială si religioasă. Cariera sa este marcată de un succes mondial pe scena muzicală și de mai multe controverse, cauza cărora a devenit Sofia Rotari insăși, anume in țările Europei de Est și in țările fostei Uniune sovietice. A cântat atât în limba română, cât și în rusă. În 1986, a fost prima cîntăreață care a primit titlul "Artist al Poporului din URSS" și în 2000 a fost numită Cîntăreața secolului XX[3]. Azi, Sofia Rotaru are cetățenie ucraineană și este cetățean de onoare al Crimeei și Ialtei. Ialta este locul reședinței sale principale, dar locuiește și la Moscova, Kiev și în Baden-Baden. Este pesesoare a mai multor premii, printre care: Artist emerit al Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, Artist al poporului al Ucrainei, Artist al poporului al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, Artist al poporului al URSS, laureată a premiului LTC, Erou al Ucrainei, Erou al Moldovei, Cavaleră a Ordinului republican al Moldovei și Ordinul pentru prietenie între popoare al URSS.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sofia Rotaru s-a născut la 7 august 1947 în Marșenița, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina sovietică, a doua într-o familie de șase copii a brigadierului de viticultori. Din cauza greșelii funcționarei oficiului actelor civile, data de naștere în pașaport a fost trecută 9 august[4]. Satul în care s-a născut cîntăreața a aparținut în trecut principatului Moldovei, apoi Rusiei țariste, apoi României, ceea ce a constituit cauza a diferitor moduri de scriere a numelui de familie și a prenumelui. În filmul "Cervona Ruta", Sofia apare cu numele de familie Rotari. În alte filmări, prenumele a fost scris Sófiya. Edita Pieha a sfătuit-o să-și scrie numele de famile românește cu litera "u" la sfîrșit. Numele de scenă este de fapt numele vechi corect. Aurica Rotaru, Artista emerită a Ucrainei a spus:

Nu, nimeni n-a inventat aceasta, aceasta este legat cu aceea că satul în care noi ne-am născut, a aparținut cîndva României, și după război acest teritoriu a fost alipit la Ucraina. Tatăl a fost convocat la centrul militar și i-au zis să-și schimbe numele de familie în cel rus. Au facut să dispară litera "u" de la sfîrșit, în loc de Rotaru a devenit Rotari cu semnul moale. Totusi, Rotaru - este numele de familie corect…[5]

În copilărie le-a ajutat mult pe mama și sora mai mare Zina în gospodărie si cu educația fraților și surorilor mai mici, pleca în fiecare dimineață la piață să vîndă produse ca să trăiască. Talentul muzical a devenit evident foarte devreme. Sofia Rotaru a început să cînte din clasa întîia în corul școlii, mai cînta și în corul bisericii, ceea ce n-a fost bine văzut la școală. De aceea au amennințat-o cu excluderea din rîndurile pionerilor. În tinerețe a fost atrasă de teatru, a participat la un cerc de dramaturgie și în același timp cînta cîntece populare în cercul de activitate artistică amatoare. Sofia Rotaru a spus:

1962-1964: Începutul carierei și pop-folk ucrainean[modificare | modificare sursă]

1968-1973: Recunoașterea internațională[modificare | modificare sursă]

1974-1979: Autorii noi și lirismul moldovenesc[modificare | modificare sursă]

1980-1989: Ascensiunea actritei și noile uniuni artistice[modificare | modificare sursă]

1990-1991: Prima cîntăreață printre diferite culturi[modificare | modificare sursă]

1991-2004: Timpul nou[modificare | modificare sursă]

2007-astăzi: jubileul de 60 de ani[modificare | modificare sursă]

Politică[modificare | modificare sursă]

Familia muzicală[modificare | modificare sursă]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Merite[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Regina pop Sofia Rotaru si-a sărbătorit 60 de ani ca o adevarată regină”. Postimees. http://rus.postimees.ee/100807/glavnaja/estonija/20654.php. Accesat la 10 august 2007. 
  2. ^ «Legende RETRO FM»”. Komsomolskaya Pravda, 13 decembrie 2007. http://www.kp.ru/daily/24018.3/88065. Accesat la 3 martie 2008. 
  3. ^ Sofia Rotaru”. Centrul ucrainean de ediție. http://who-is-who.com.ua/bookmaket/olimp2006/12/153/2.html. Accesat la 7 martie 2008. 
  4. ^ Pentru cântecul Sofia Rotaru a fost aproape exclusă din pioneri”. rian.ru, 7 august 2007. http://www.rian.ru/review/20070807/70501136.html. Accesat la 7 martie 2008. 
  5. ^ Sofia Rotaru - secretele succesului ei”. 26 ianuarie 2008. http://www.podrobnosti.ua. Accesat la 22 februarie 2008. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]