Comuna Siriu, Buzău

45°28′N 26°14′E (Comuna Siriu, Buzău) / 45.467°N 26.233°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Siriu, Buzău)
Siriu
—  comună  —
Cheia Buzăului, clădirea fostei tabere de la Harțagu, în comuna Siriu
Cheia Buzăului, clădirea fostei tabere de la Harțagu, în comuna Siriu
Siriu se află în România
Siriu
Siriu
Siriu (România)
Poziția geografică
Coordonate: 45°28′N 26°14′E ({{PAGENAME}}) / 45.467°N 26.233°E

Țară România
Județ Buzău

Numit dupăMasivul Siriu

ReședințăLunca Jariștei
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Siriu[*]Constantin-Dragoș Voicu[*][1] (PSD, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total22,351 km²
Altitudine490 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total3.063 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal127580

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Poziția localității Siriu
Poziția localității Siriu
Poziția localității Siriu

Siriu este o comună în județul Buzău, Muntenia, România, formată din satele Cașoca, Colțu Pietrii, Gura Siriului, Lunca Jariștei (reședința) și Mușcelușa.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna situată pe valea Buzăului, aflată în preajma lacului de acumulare al Barajului Siriu. Este traversată de șoseaua națională DN10, care leagă Buzăul de Brașov.[2] Se învecinează cu comuna Sita Buzăului din județul Covasna la nord, cu comuna Chiojdu la sud-vest, cu orașul Nehoiu la sud și cu comuna Gura Teghii la est.

Obiective aflate pe teritoriul comunei[modificare | modificare sursă]

Barajul și lacul de acumulare Siriu se află pe teritoriul comunei, lângă localitatea Lunca Jariștei.

Lacul Vulturilor este un lac periglacial (a luat naștere prin acțiunea de nivație și gelivație, precum și prin deplasări masive de teren în condiții periglaciare), situat la o altitudine de 1.420 m, acoperind o suprafață de 0,5 hectare, în apele căruia se găsesc păstrăvi. Un versant stâncos din apropiere este singurul loc din Munții Buzăului unde pot fi văzute capre negre. Colții Babei este o zonă din masivul Siriu cu aspect alpin, populată cu capre negre, aduse din Munții Retezatului.

Tabăra Harțagu este așezată în Munții Buzăului, la coada lacului de acumulare Siriu, chiar pe malul râului Buzău și al pârâului Harțagu. Tabăra se află în clădirea unde se afla "Cheia Buzăului", fosta vamă a Buzăului, la 100 km de orașul Buzău. Din Harțagu pleacă principalele trasee turistice către Munții Siriu, Vrancei, Penteleu și Podul Calului.

Băile Siriului a fost o stațiune folosită pentru un sezon scurt (1 iunie -1 octombrie), dispune de trei izvoare cu ape minerale sulfuroase, ușor bicarbonate, clorurosodice, foarte slab mineralizate, termale.

Demografie[modificare | modificare sursă]




Componența etnică a comunei Siriu

     Români (93,67%)

     Alte etnii (0,85%)

     Necunoscută (5,48%)




Componența confesională a comunei Siriu

     Ortodocși (92,98%)

     Alte religii (1,18%)

     Necunoscută (5,84%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Siriu se ridică la 3.063 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 3.211 locuitori.[3] Majoritatea locuitorilor sunt români (93,67%), iar pentru 5,48% nu se cunoaște apartenența etnică.[4] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (92,98%), iar pentru 5,84% nu se cunoaște apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Siriu este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Constantin-Dragoș Voicu[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat9         
Partidul Național Liberal3         
Partidul Mișcarea Populară1         

Istoric[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, teritoriul actual al comunei făcea parte din comuna Nehoiașu, comună alcătuită din cătunele Arsele, Bădârlegiu, Bâsca Rozilei, Bonțu, Broasca, Cașoca, Gârboiu, Gura Siriului, Înșelata, Jețu, Muscelușa, Nehoiașu, Lunca Priporului, Pițigoiu, Prundu, Puricoasa, Ruptura și Vinețișu, având în total 3030 de locuitori care locuiau în 675 de case. În comuna Nehoiașu funcționau o școală la Lunca Priporului, frecventată de 45 de elevi, 4 biserici la Nehoiașu, Jețu, Bâsca Rozilei și Cașoca, 58 de fierăstraie, o moară de apă, 16 făcae, 4 pive și o cășerie pe muntele Siriu.[7] În 1925, comuna Nehoiașu avea 4028 de locuitori.[8] În 1931, comuna Siriu s-a desprins din comuna Nehoiașu, având în compunere satele Bonțu, Broasca (reședința), Cașoca, Gura Siriului, Înșelata, Muscelușa și Pițigoiu.[9]

În 1950, comunele Siriu și Nehoiașu au trecut la raionul Cislău din regiunea Buzău și apoi (după 1952) din regiunea Ploiești. Satele Broasca și Înșelata au fost rebotezate în 1964 Lunca Jariștei, respectiv Colțu Pietrei.[10] În 1968, comuna Nehoiașu s-a desființat, fiind inclusă în comuna Nehoiu, iar comuna Siriu a redevenit subunitate administrativă a județului Buzău, reînființat.[11][12]

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Cimitirul eroilor din Primul Război Mondial de lângă Gura Siriului

Singurul obiectiv din comuna Siriu inclus în lista monumentelor istorice din județul Buzău ca monument de interes local este cimitirul eroilor din Primul Război Mondial din satul Gura Siriului, ansamblu-monument memorial sau funerar, alcătuit din monumentul eroilor (statuia ostașului) și 34 de cruci de piatră cu un osuar.[13]

Personalități[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Autoritatea Electorală Permanentă 
  2. ^ Google Maps – Comuna Siriu (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
  7. ^ Lahovari, George Ioan (). „Nehoiașul, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 4. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 492. 
  8. ^ „Comuna Nehoiașu în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Tablou de regruparea comunelor rurale întocmit conform legii privind modificarea unor dispozițiuni din legea pentru organizarea administrațiunii locale”. Monitorul oficial și imprimeriile statului (161): 85. . 
  10. ^ „Decretul nr. 799 din 17 decembrie 1964 privind schimbarea denumirii unor localități”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
  11. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege-online.ro. Accesat în . 
  12. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
  13. ^ „Ordinul nr. 2571/2014 privind clasarea in Lista monumentelor istorice, categoria ansamblu, grupa valorica B, a "Cimitirului Eroilor din Primul Razboi Mondial" din Gura Siriului, comuna Siriu, judetul Buzau - Lege5 Online”, Lege5.ro, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]