Sinan Pașa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sinan Pașa
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Districtul Dibër, Albania Modificați la Wikidata
Decedat (75 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Constantinopol, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
ÎnmormântatIstanbul Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător militar
politician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba turcă otomană Modificați la Wikidata
Mihai Viteazul alungând pe Sinan Pașa - desen de Apcar Baltazar

Koca Sinan Pașa (n. , Districtul Dibër, Albania – d. , Constantinopol, Imperiul Otoman) a fost un comandant de oști și om de stat otoman. S-a născut în Albania, într-o familie săracă. A fost recrutat ca ienicer de tânăr. Koca Sinan, Koca citindu-se Cocea în română, înseamnă Sinan cel Mare în turcă.

În 1569, a fost numit guvernator al Egiptului și a condus până în 1571 luptele pentru cucerirea Yemenului. În 1574 a condus marea expediție împotriva Tunisului, pe care l-a cucerit în ciuda apărării îndârjite a garnizoanei italo-spaniole.

În 1580, Sinan a fost comandantul în războiul împotriva Persiei. În același an a fost numit Mare Vizir, numai pentru a fi demis și exilat în anul următor, datorită eșecului locotenentului său, Mohamed Pașa, de a aproviziona garnizoana turcească de la Tbilisi.

A devenit în cele din urmă guvernator al Damascului și, în 1589, după marea revoltă a ienicerilor, a fost numit Mare Vizir pentru a doua oară. O altă revoltă a ienicerilor a dus la demiterea sa în 1591, dar în 1593 a fost rechemat să ocupe pentru a treia oară funcția de Mare Vizir. În acest an a comandat armata turcă în campania împotriva Ungariei.

În ciuda victoriilor din această campanie, a fost demis în februarie 1595, la scurtă vreme după venirea pe tron a lui Mehmet al III-lea, fiind exilat la Malghara. În august al aceluiași an, a fost rechemat la post pentru a conduce campania împotriva lui Mihai Viteazul în Țara Românească. Rezultatele dezastruoase ale campaniei, în special înfrângerea suferită în Bătălia de la Giurgiu, l-au aruncat din nou în dizgrație, concretizată în destituirea sa din funcția de mare vizir.[2]

Moartea neașteptată a succesorului său, Lala Mahommed, la trei zile după numire, a fost privită ca un semn divin, iar Sinan a fost numit Mare Vizir pentru a cincea și ultima dată. Sinan Pașa a murit pe neașteptate pe 3 aprilie 1596, lăsând în urmă o uriașă avere și nici un moștenitor.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Sinan Pașa”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Constantin C. Giurescu, Istoria României în date, București 1971, pag. 128.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]