Simona Pop

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Simona Pop
Informații personale
Născut(ă) (35 de ani)
Satu Mare, România
Înălțime1,78 m
Greutate62 kg
Țară România
Armăspadă
Mânăstângace
Antrenor naționalDan Podeanu
ClubCSA Steaua
Clasamentul FIEcurent

Simona Pop (nume de fată Simona Deac, n. 25 decembrie 1988, Satu Mare) este o scrimeră română specializată pe spadă. A fost laureată cu bronz la Campionatul European din 2015. Cu echipa României a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de vară din 2016 și medalia de argint la Campionatul Mondial din 2015. A fost și dublă campioană europeană în 2014 și în 2015.

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Pop a început scrima la CS Satu Mare cu antrenorul Francisc Csiszar, care a antrenat-o pe ea timp de 12 ani.[1] În anul 2007 a obținut bacalaureatul la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare. În prezent studiază contabilitatea și informatica de gestiune la Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad. În anul 2012 s-a căsătorit cu Adrian Pop, coleg sportiv de lot național. Cununia religioasă a avut loc într-o biserică romano-catolică din Satu Mare.[2]

Carieră[modificare | modificare sursă]

Pop a obținut o medalie de argint la Campionatul Mondial pentru juniori din 2008 de la Acireale și la Universiada de vară din 2013 de la Kazan. A fost aleasă în lotul național de seniori, în timp ce căpitanul naționalei Ana Maria Brânză este accidentată, apoi a fost utilizată ca rezervă. A devenit numărul 2 al echipei după ce Simona Gherman, Anca Măroiu și Loredana Dinu s-au retras în urma Jocurilor Olimpice de la Londra. În același timp, s-a transferat la CSA Steaua, la care colege de lot Brânză și Maria Udrea și ele sunt legitimate.

Simona Pop (al 2-a la stânga) cu echipa la Strasbourg 2014

În sezonul 2012-2013 a luat o medalie de bronz la probă de Cupa Mondială de la Saint-Maur, apoi o medalie de argint la Cupa Campionilor Europeni, tot pe echipe. S-a oprit în tabloul de 32 la Campionatul European de la Zagreb, dar a câștigat argintul pe echipe.[3] A ajuns în semifinală la Universiade din 2013, dar a fost învinsă de chinezoaica Sun Yiwen, și s-a mulțumit cu bronzul.[4] La Campionatul Mondial de la Budapesta, s-a impus în fața vicecampioanei europeană Francesca Quondamcarlo, dar a pierdut în turul al doilea cu americana Courtney Hurley. În proba pe echipe, România a fost învinsă de Rusia în semifinală, și a întâlnit-o pe Franța în finala mică. Intrând în penultimul releu cu un handicap de trei tușe, Pop a egalat scorul, permițând Anei Brânză să câștige meciul. Delegația României a părăsit concursul cu o medalia de bronz.[5] Pop a terminat sezonul pe locul 26 FIE, cel mai bun din carieră până acum.

În sezonul 2013-2014, Pop a luat medalia de aur pe echipe la etapa de Cupă Mondială de la Doha. La Campionatul European de la Strasbourg, a cedat în primul tur cu franțuzoaica Joséphine Jacques-André-Coquin, care și-a luat bronzul în cele din urmă. În proba pe echipe, România a trecut ușor de Ucraina, Pop marcând cele mai multe tușe în meciul.[6] Victoria în fața Italiei în semifinală a fost una strânsă. România a întâlnit-o pe favorita Rusia în finală. Pop a fost prima româncă ce și-a câștigat releul în fața unei rusoaică, permițând Anei Brânză să egaleze, și Simonei Gherman să închidă meciul cu o victorie românească.[6] La Campionatul Mondial de la Kazan, Pop s-a oprit în primul tur în fața franțuzoaicei Auriane Mallo. În proba pe echipe, România a fost învinsă de Italia în sferturile de finală și s-a clasat pe locul 5.

În sezonul 2014-2015 s-au întors în competiție Anca Măroiu și Loredana Dinu, dar Simona Pop și-a conservat poziția în lotul olimpic datorită rezultatelor bune pe echipe, mai ales la etapa de Cupa mondială de la Buenos Aires, unde ea a înregistrat +14 tușe în semifinale cu Rusia și a învins-o pe Tatiana Logunova cu scorul 8–0 în al 8-lea releu. În luna mai a câștigat primul titlu național al carierei, trecând succesiv de Loredana Dinu în semifinale și de Anca Măroiu în finală.[7]

La Campionatul European din 2015 de la Montreux, la începutul lunii iunie, a ieșit pe locul 5 din turul de grupe, apoi le-a învins succesiv pe unguroaica Dorina Budai, suedeza Emma Samuelsson și rusoaica Tatiana Logunova, ajungând în semifinală. A pierdut cu campioana mondială, italianca Rossella Fiamingo, scorul fiind 9-15, și s-a mulțumit cu bronzul, prima sa medalie individuală la o competiție de prim plan la seniori.[8] La proba pe echipe România a trecut de Ucraina în sferturile de finală, apoi de Suedia, pregătită de românul Adrian Pop. Lotul a întâlnit din nou echipa Estoniei în finală, ca și la Zagreb 2013, dar de data astă a câștigat clar cu scorul de 45-30 și a cucerit aurul.[9] Câteva săptămâni mai târziu a participat la prima ediție a Jocurilor Europene, dar a părăsit competiția individuală încă din faza grupelor.[10] Și-a luat revanșa la proba pe echipe: România a câștigat medalia de aur după ce a învins din nou Estonia în finală. La Campionatul Mondial de la Moscova a pierdut la o tușă în turul întâi cu germanca Monika Sozanska.[11] La proba pe echipe România a trecut de Turcia, Elveția, Ungaria și Ucraina, ajungând în finală, dar a pierdut cu China și a rămas cu argintul.[12]

A deschis sezonul 2015–2016 cu prima sa victorie la Cupa României, după ce a învins-o pe Loredana Dinu în finală.[13]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Clasamentul la Cupa Mondială
An 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Loc 239 480 129 156 177 98 26 59 30

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Sătmăreni cu care ne mândrim: Simona Pop – una dintre scrimerele de top ale României”. Sătmăreanul. . 
  2. ^ „Campionii de la scrimă, Simona Deac și Adrian Pop s-au cununat religios”. ProSport. . 
  3. ^ „Spadasinele de la Steaua, argint la Cupa Europei”. Sport Total FM. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Simona Pop, prima medalie românească la Universiada de la Kazan, bronz la spadă”. Agerpres. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Roxana Fleșeru (). „Echipa feminină de spadă a cucerit la Budapesta medalia de bronz”. Gazeta Sporturilor. 
  6. ^ a b Cezara Paraschiv (). „România, peste Rusia. Aur pentru Gherman, Brânză, Pop și Udrea la Europenele de spadă feminin, cu echipa”. ProSport. 
  7. ^ Cezara Paraschiv (). „Surpriză la Naționalele de spadă: tot CSA Steaua domină, dar campioană este o altă Simona”. ProSport. 
  8. ^ Roxana Fleșeru (). „Bronzul din Auditorium » Simona Pop a urcat pe treapta a treia a podiumului la Campionatele Europene de la Montreux”. Gazeta Sporturilor. 
  9. ^ Roxana Fleșeru (). „Stăpînele Europei » Echipa feminină de spadă a cucerit al șaselea aur continental”. Gazeta Sporturilor. 
  10. ^ „Pop fails to sparkle in women's individual epee”. baku2015.com (în engleză). . 
  11. ^ Marius Huțu (). „Loredana Dinu și Simona Gherman s-au oprit în sferturi în proba de spadă. Ana Maria Brânză, eliminată în turul 2”. ProSport. 
  12. ^ Roxana Fleșeru (). „Argintul de la Moscova » Echipa feminină de spadă a ocupat locul al doilea la Campionatele Mondiale”. Gazeta Sporturilor. 
  13. ^ „Simona Pop a câștigat Cupa României la spadă. În finală a învins-o pe Loredana Dinu. Ana Maria Brânză, locul 3”. ProSport. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Simona Pop