Serghei Stepanov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Serghei Stepanov
Date personale
Născut (39 de ani) Modificați la Wikidata
Tiraspol, RSS Moldovenească, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Republica Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiesaxofonist[*]
compozitor Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeEpic Sax Guy  Modificați la Wikidata
Gen muzicalmuzică dance electronică  Modificați la Wikidata
Instrument(e)saxofon  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul de Onoare  Modificați la Wikidata
Prezență online

Serghei Igorevici Stepanov[1] (în rusă Серге́й И́горевич Степа́нов; n. , Tiraspol, RSS Moldovenească, URSS), cunoscut sub numele de Epic Sax Guy sau Ultra Sax Guy, este un muzician moldovean, compozitor și membru al trio-ului SunStroke Project.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În 2005 a absolvit Institutul de Stat de Arte din Transnistria din Tiraspol. După absolvire a fost înrolat într-o unitate militară transnistreană, unde l-a cunoscut pe Anton Ragoza. Mai târziu au format trupa Sunstroke, cunoscută acum sub numele de SunStroke Project.[2] Mulți oameni de pe internet îl poreclesc "Epic Sax Guy".

Sunstroke Project[modificare | modificare sursă]

În calitate de membru al trupei SunStroke Project, a participat la Concursul Muzical Eurovision 2010 de la Oslo, unde SunStroke Project s-a clasat pe locul 22 (cu piesa „Run Away„). După concurs, aspectul său extravagant și stilul său de dans au făcut rapid din el un meme pe internet, care a devenit viral prin intermediul videoclipurilor de pe YouTube sub numele de "Epic Sax Guy". Videoclipul a fost însoțit de o interpretare solo instrumentală a grupului Eurovision. A devenit un hit viral și a generat o serie de remixuri, inclusiv o versiune remixată de zece ore.[3]

În 2014, prestația din 2010 a fost inclusă în Cartea Recordurilor Eurovision, o colecție a celor mai memorabile momente din istoria concursului.[4] SunStroke Project a participat din nou la Eurovision în 2017, cu piesa "Hey, Mamma!". de această dată clasându-se pe locul 3. Revenirea piesei "Epic Sax Guy" a stârnit interesul presei din întreaga lume și a stimulat crearea de noi videoclipuri și remixuri online, de data aceasta sub numele "Ultra Sax Guy."[5][6][7] La întoarcerea în Moldova, membrii SunStroke Project au fost decorați cu Ordinul de Onoare de către președintele de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon.[8][9]

În timpul finalei Concursul Muzical Eurovision 2021, a fost purtătorul de cuvânt al juriului moldovean pentru vot.[10]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Este căsătorit cu Olga Deleu[11] și au împreună un fiu, Mihail.

Distincții[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Conform formei rusești foste sovietice și moderne a numelui, ortografiat și ca Сергей Степанов în chirilică moldovenească.
  2. ^ „Газета "Приднестровье". web.archive.org. . Arhivat din original în . Accesat în . 
  3. ^ „Scurt Sumar al Scopului Acestui Blog și al Postărilor Noastre”. allfun.md. Accesat în . 
  4. ^ „Саксофонист «Sun Stroke Project» попал в Книгу Рекордов «Eurovision» – его видео посмотрели 59 миллионов пользователей!!! (ВИДЕО) - Новости Молдовы: политика, экономика, общество, спорт, молдавские песни, молдавская культура, фото, видео - NOI.MD”. web.archive.org. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „https://twitter.com/eurovision/status/862034705511620608”. X (formerly Twitter). Accesat în .  Legătură externa în |title= (ajutor)
  6. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ a b „За достойное выступление на "Евровидении" музыканты из Sunstroke Project удостоились наград (ФОТО, ВИДЕО)”. Голос. Arhivat din original în . Accesat în . 
  9. ^ „copie arhivă”. web.archive.org. Arhivat din original în . Accesat în . 
  10. ^ Farren, Neil (). „🇲🇩 Moldova: Epic Sax Guy Announced as Spokesperson for Eurovision 2021” (în engleză). Eurovoix. Accesat în . 
  11. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]