Serghei Abramov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Serghei Abramov

Serghei Borisovici Abramov (rusă Серге́й Бори́сович Абра́мов; n. , Moscova, RSFS Rusă, URSS) este un director de la Moscova al Căilor Ferate Ruse și fost politician.

Abramov este absolvent al fostei Universități Economice de Stat din Tașkent⁠(d). În 2002, în timpul regimului lui Ahmad Kadîrov, la doar 30 de ani, Abramov a fost numit Ministrul de Finanțe al Republicii Cecene.[1] În 2004, după asasinarea lui Ahmad Kadîrov, Abramov a condus temporar guvernul republicii și a supraviețuit el însuși unei serii de tentative de asasinat.[1] Pe 18 noiembrie 2005, Abramov a scăpat cu viață dintr-un accident de mașină foarte grav petrecut la Moscova și a dispărut temporar din viața publică.

Din noiembrie 2010, Abramov conduce Direcția Terminale Feroviare a Căilor Ferate Ruse și se ocupă de ambițiosul program al reconstruirii gărilor din marile orașe.[1]

Consilier al președintelui Curții de conturi[modificare | modificare sursă]

În ianuarie 2003, Abramov a fost numit consilier al președintelui Curții de conturi a Federației Ruse, Serghei Stepașin. În luna martie a aceluiași an, Abramov a condus inspecția camerei pentru controlul operațional al cheltuielilor bugetare în Republica Cecenă.

Prim-ministru al Republicii Cecene[modificare | modificare sursă]

16 martie 2004 devine prim-ministru,[2] iar la 9 mai 2004 a devenit președinte în exercițiu al Ceceniei, iar în aceeași zi, președintele Republicii Cecene, Ahmat Kadîrov, a fost ucis de o explozie în timpul unei parade la stadion. Abramov a rămas președinte interimar timp de cinci luni, înainte de a calcula rezultatele noilor alegeri prezidențiale, în care a câștigat Alu Alhanov. Conform mărturiilor, Abramov plănuia să lucreze mult timp în Cecenia, avea de gând să petreacă cinci ani pentru restabilirea orașului Groznîi și a început să studieze limba cecenă.

Premii și titluri[modificare | modificare sursă]

Serghei Abramov a primit Ordinul de Onoare (2005)[3][4], Ordinul lui Akhmat Kadârov.

Lucrarea de onoare a Lucrătorului feroviar onorific al Rusiei[5][6] Scrisori de onoare, datorită Ministerului Finanțelor al Federației Ruse și Camerei de Audit a Federației Ruse, premii comemorative și jubilee, precum și a armei personale[3][7].

Distincția "Pentru servicii către orașul Rybinsk" a fost acordată lui Serghei Abramov, care, fiind șeful Direcției gări de cale ferată rusească, a decis să refacă clădirea gării din Rybinsk și apoi a supravegheat lucrările de restaurare timp de trei ani[8].

Economist onorat al Republicii Cecene[9].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Anna Vasilyeva (2010, în rusă). Вокзал для своих (Vokzal dlya svoih). Kommersant Dengi, nr. 44 (801), 8 noiembrie 2010. Accesat pe 25 august 2011.
  2. ^ Премьер-министром Чечни стал Сергей Абрамов
  3. ^ a b „Персональная страница”. c-society.ru. Accesat în . 
  4. ^ Указ президента Российской Федерации от 03.11.2005 г. № 1252
  5. ^ „Ъ-Газета”. www.kommersant.ru. Accesat în . 
  6. ^ „Войти” (în rusă). www.livejournal.com. Accesat în . 
  7. ^ Указ президента Российской Федерации от 03.11.2005 г. № 1252
  8. ^ „Спасибо за рыбинский вокзал! | новости” (în rusă). Рыбинские известия. . Accesat în . 
  9. ^ „Сергей Абрамов — Биография | Persones.ru”. Arhivat din original la . Accesat în .