Sebastian Stan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sebastian Stan
Date personale
Născut (41 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Constanța, România Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii (–)
 România[3] Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de televiziune[*]
actor de film
actor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română[4]
limba engleză[5]
limba spaniolă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Rutgers
Rockland Country Day School[*][[Rockland Country Day School (school in Congers, New York, United States)|​]]
Mason Gross School of the Arts[*][[Mason Gross School of the Arts (arts conservatory at Rutgers University in New Brunswick, New Jersey, USA)|​]]
Ani de activitate1993 - prezent

Sebastian Stan (n. , Constanța, România) este un actor român stabilit în SUA, cunoscut pentru rolul său, ca Soldatul Iernii, în Universul Cinematic Marvel. A fost nominalizat la Globurile de Aur. În 2024 a căștigat Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal în A Different Man.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sebastian a fost născut în Constanța, România. El a declarat că părinții săi au divorțat când acesta avea doi ani. Când avea opt ani, Sebastian împreună cu mama sa, Georgeta Orlovschi, se stabilesc pentru o vreme în Viena, Austria, unde, Georgeta, a fost angajată ca pianistă, în urma Revoluției Române din decembrie 1989. La zece ani, Sebastian joacă primul său rol într-un film numit: 71 Fragments of a Chronology of Chance, de directorul austriac Michael Haneke. După patru ani, se mută în Comitatul Rockland, New York, Statele Unite. "Îmi amintesc seara înainte să ne mutăm acolo, că mi-a fost foarte frică. Îmi făceam un duș așa și plângeam (...) E greu să te muți când ești așa mic (...)". Urmează cursurile școlii particulare Rockland Country Day, unde joacă pentru prima oară în piese de teatru, piese precum: Harvey, Cyrano de Bergerac, Little Shop of Horrors, Over Here și West Side Story. A mai jucat în piese de teatru din cadrul taberei de vară Stagedoor Manor. Ulterior, este acceptat la cursurile Facultății de Arte Mason Gross în cadrul Universității Rutgers din New Jersey. Studiază, de asemenea, un an la Shakespeare's Globe Theatre din Londra. Primul contact pe care l-a avut cu lumea filmului a fost de fapt atunci când a lucrat ca și ghid: "Primul meu job a fost la cinematografie. Am lucrat la cinema-ul 6 din New York. Eram un usher. Vindeam popcorn. Și mai încolo am lucrat la H&M.

Nu a avut cele mai frumoase experiențe ca și actor începător, ca orice om la începutul drumului său, a întâmpinat destule înfrângeri care să-l doboare și care mai încolo să-l facă mai puternic: "Marea majoritate a persoanelor pe care le admir ca și actori, nu s-au realizat până la vârsta de 30 și ceva de ani. The Mark Ruffalos, the John Hawkeses ai lumii (...) Una dintre cele mai importante audiții ale mele a fost la un director de casting în New York, un om uimitor, căruia nu o să-i zic numele. Am intrat la audiție și stătea la calculator scriind un email. Asistentul era în spatele său. Am salutat, dar, nici măcar nu s-a întors către mine. Și spune "Da, poți să începi!". Citesc cu asistentul, iar directorul nu se întoarce nici măcar o dată! Eram în aceeași încăpere și tot continua să scrie la email, în timp ce eu dădeam proba de audiție. Fără pic de milă. (...) Merg la audiții nu ca să primesc neapărat rolul și mai mult ca intru în legătură cu directorul de casting în speranța că poate măcar o să-și amintească de mine data viitoare. (...) Acești ani de început, reflectând înapoi, pot fi foarte reci și dureroși și plini de suferință, dar e ceva special la ei. Odată ce s-au dus, nu se mai întorc."

Sebastian vorbește fluent engleză și română. Într-una din scenele filmului Captain America: Civil War (Căpitanul America: Războiul Civil), din 2016, i se permite să aibă câteva replici în limba română, scena fiind plasată în București unde personajul său, James "Bucky" Barnes, cumpără din piață câteva prune. Chiar dacă scena este scurtă și nesemnificativă, actorul a fost recunoscător regizorilor Anthony Russo și Joe Russo.

A vizitat România pentru a doua oară după 1990 cu ocazia festivalului de film American Independent Film Festival în mai 2018, unde a fost organizat și un eveniment caritabil Our Big Day Out, un proiect care vizează ajutarea copiilor din centre de plasament, a vârstnicilor care trăiesc în aziluri de bătrâni sau instituții medico-sociale și a familiilor care trăiesc în condiții precare sau în comunități marginalizate, cauză pe care Sebastian Stan o sprijină în România. Actorul a fost prezent timp de trei zile în cadrul festivalului, unde a vorbit despre filmul independent, I, Tonya în care l-a jucat pe Jeff Gillooly, soțul abuziv al protagonistei, interpretată la rândul ei de faimoasa actriță Margot Robbie.

Cariera în televiziune și film[modificare | modificare sursă]

Sebastian Stan, în 2019, la Comic-Con din San Diego

În filmografia lui se regăsesc predominat rolurile de tip secundar. A jucat alături de actori ca: Natalie Portman, Mila Kunis și Vincent Cassel, în filmul Black Swan (2010), Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, etc. în trilogia Căpitanul America, de asemena cu Matt Damon în filmul de ficțiune Marțianul (2015) cu șapte nominalizări la Oscar, sau cu Nicole Kidman în Capcana (2018). Pe partea de televiziune, Sebastian și-a dezvoltat simțul actoricesc în seriale precum: Gossip Girl, popular printre adolescenți, Kings, Once Upon a Time, și mini-seria Political Animals. Rolul din Political Animals i-a adus lui Sebastian o nominalizare la Critics' Choice Television Award for Best Supporting Actor in a Movie/Miniseries. Sebastian a mai fost nominalizat pentru „cel mai bun actor în rol secundar” în filmul, I, Tonya!, în cadrul Globurilor de Aur. A lucrat de două ori cu directorul Jonathan Demme, câștigătorul Premiului Academiei Americane de Film, o dată în Rachel Getting Married (2008) și încă o dată în Ricki and the Flash (2015).

Sebastian adesea a jucat roluri de personaj negativ, iar acest fapt îl surprinde: "Nu știu de ce mereu ajung să joc personajele astea bad boy și nu prea înțeleg de ce. Merg pe stradă în New York și mă simt mai degrabă ca un Paul Rudd, dar se pare că nu sunt perceput astfel."

După multe roluri în televiziune și film, incluzând și The Covenant și Gossip Girl, Stan a primit un rol principal în 2009 în seria Kings fiind Prințul Jack Benjamin. În 2010 a apărut în baletul-thriller al lui Darren Aronofsky, Black Swan. Sebastian a început să filmeze și pentru filmul horror The Apparition, în luna februarie a aceluiași an. Filmul a fost lansat în data de 24 august 2012. Stan l-a interpretat pe Blaine, principalul antagonist în Hot Tub Time Machine în martie 2010. În iulie 2011, acesta l-a jucat pe Bucky Barnes în filmul Captain America: The First Avenger, bazat pe personajul din Marvel Comics.

În 2012, el a apărut în thrillerul Gone. The A.V. Club i-a descris munca în Hat Trick, episodul său în premieră, ca fiind excelent și au plasat episodul în lista lor de Cele mai bune 30 episoade din 2012 care nu au reușit să ajungă în top. Sebastian a mai apărut în mini-seria Political Animals, interpretându-l pe fiul tulburat și gay al fostei prime doamne. Acest rol a rezultat ca o nominalizare pentru Critics' Choice Television Award for Best Supporting Actor in a Movie/Miniseries. În 2013, Stan l-a jucat pe Hal Carter în producția Roundabout Theater Company lui William Inge, Picnic, la American Airlines Theater din New York. În 2014, Stan își reia rolul Bucky Barnes în Captain America: The Winter Soldier.

În 2015, Sebastian îl joacă pe Joshua în Ricki and the Flash, și l-a jucat în The Martian pe omul de știință NASA, Dr. Chris Beck.

În 2016 primește un rol important în blockbuster-ul anului Captain America, Captain America: Civil War (2016) în rolul său deja binecunoscut, James Bucky Barnes (Winter Soldier). În același rol joacă în următoarele filme de mare succes din Universul Cinematic Marvel: Avengers: Infinity War (2018) și Avengers: Endgame (2019). În prezent, Sebastian Stan are un contract semnat pentru 9 filme cu Marvel Studios, din care acesta a jucat în patru filme.

Printre filmele în care a jucat se numără și Logan Lucky (2017), în regia lui Steven Soderbergh, I'm Not Here (2017) alături de J.K. Simmons.

Sebastian Stan cu Ursul de Argint din 2024

Un film important al carierei sale este I, Tonya unde joacă rolul lui Jeff Gillooly, soțul Toniei Harding, rol interpretat de Margot Robbie, un film cu o nominalizare și un premiu Oscar. Joacă alături de Nicole Kidman în drama Capcana / Destroyer (2018). De asemenea, în thrillerul We Have Always Lived In The Castle (2018), unde interpretează rolul lui Charles Blackwood.

A mai interpretetat rolul anchetatorului Scott Huffman în filmul The Last Full Measure (2019), alături de staruri binecunoscute precum: Samuel L. Jackson, Ed Harris și William Hurt. De asemenea, primește rolul principal în filmul Monday (2019), regizat de Argyris Papadimitropoulos. Joacă un rol de bad boy, personajul Frank, în comedia romantică Endings, Beginnings (2019), alături de Shailene Woodley și Jamie Dornan.

La Globurile de Aur din 2023 Sebastian Stan a fost nominalizat la categoria „cel mai bun actor într-o miniserie” în Pam & Tommy.[6] În 2024 a câștigat trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal în filmul A Different Man.[7]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Film
An Titlu Rol Note
1994 71 Fragments of a Chronology of Chance Copilul de la metrou
2004 Tony n' Tina's Wedding Johnny
2005 Red Doors Simon
2006 Architect, TheThe Architect Martin Waters
Covenant, TheThe Covenant Chase Collins
2007 Education of Charlie Banks, TheThe Education of Charlie Banks Leo
2008 Rachel Getting Married Walter
2009 Playboy de L.A. Harry
2010 Hot Tub Time Machine Blaine
Lebăda neagră Andrew
2011 Captain America: The First Avenger James Buchanan "Bucky" Barnes
2012 Gone Billy
Apparition, TheThe Apparition Ben
2014 Captain America: The Winter Soldier Bucky Barnes / Winter Soldier Nominalizat la MTV Movie Award for Best Fight
2015 Bronze, TheThe Bronze Lance Tucker
Ant-Man Bucky Barnes / Winter Soldier Scene post-titre; cameo
Ricki and the Flash Joshua
Marțianul Dr. Chris Beck
2016 Captain America: Civil War Bucky Barnes / Winter Soldier Nominalizat la Kids' Choice Award for #SQUAD

Nominalizat la Teen Choice Award for Choice Movie: Chemistry

2017 Logan Lucky Dayton White
I, Tonya Jeff Gillooly Hollywood Film Award for Ensemble of the Year

Nominalizat la Florida Film Critics Circle Award for Best Ensemble

Nominalizat la Indiana Film Journalists Association Award for Best Supporting Actor

I'm Not Here Steve
2018 Black Panther Bucky Barnes / Winter Soldier Scene post-titre; cameo
Avengers: Infinity War
Destroyer Chris
We Have Always Lived in the Castel Charles Blackwood
2019 The Last Full Measure Scott Huffman
Avengers: Endgame Bucky Barnes / Winter Soldier
Moday Mickey
Endings, Beginnings Frank
Televiziune
An Titlu Rol Note
2003 Law & Order Justin Capshaw Episodul: "Sheltered"
2007–10 Gossip Girl Carter Baizen 11 episoade
2009 Kings Jonathan "Jack" Benjamin Distribuția principală , 12 episoade
2012 Once Upon a Time The Mad Hatter/Jefferson 6 episoade
Political Animals Thomas "T.J." Hammond Miniserial; 6 episoade

Nominalizat la Critics' Choice Television Award for Best Supporting Actor in a Movie/Miniseries Nominalizat la Gold Derby Award for TV Movie/Mini Supporting Actor Nominalizat la Online Film & Television Association Award for Best Supporting Actor in a Motion Picture or Miniseries

Labyrinth Will Franklin Miniserial; 2 episoade
2017 I'm Dying Up Here Clay Appuzzo Episod: "Pilot"
2021 The Falcon and the Winter Soldier Bucky Barnes / Winter Soldier Rol principal; Miniserial; 6 episoade
Jocuri video
An Titlu Rol Note
2011 Captain America: Super Soldier James "Bucky" Barnes Voce

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Sebastian Stan”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Sebastian Stan, Internet Broadway Database, accesat în  
  3. ^ http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/europe/romania/rofamous3.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  5. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  6. ^ Globurile de Aur 2023, Hotnews, 10 ianuarie 2023
  7. ^ Actorul român Sebastian Stan, premiat cu Ursul de Argint, Adevărul, 25 februarie 2024

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Sebastian Stan la Wikimedia Commons