Sebastian Kräuter

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Fișier:Sebastian Kräuter.jpg
Episcopul Sebastian Kräuter

Sebastian Kräuter (n. 22 decembrie 1922, Nițchidorf, Timiș - d. 29 ianuarie 2008, Timișoara) a fost un cleric romano-catolic, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara între 1990-1999.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Copilăria și studiile[modificare | modificare sursă]

Sebastian Kräuter s-a născut la data de 22 decembrie 1922 în satul Nitzkydorf, pe atunci în județul Timiș (interbelic), iar azi Nițchidorf, județul Timiș. A efectuat studiile teologice la Seminarul Teologic din Timișoara în perioada 1942-1946.

Preot romano-catolic[modificare | modificare sursă]

A fost hirotonit preot romano-catolic, la 2 iunie 1946, în Domul din Timișoara de către episcopul Augustin Pacha.

Între anii 1946-1983, a activat în parohia din satul Giarmata (în germană, Jahrmarkt), județul Timiș, mai întâi în calitate de capelan, apoi ca preot-paroh și în cele din urmă ca decan. La 23 septembrie 1983, a fost numit de către Sfântul Scaun, (prin cardinalul-secretar de stat Agostino Casaroli), în funcția de Ordinarius-substitutus "ad Nutum Sancti Sedis" al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara.

Episcop[modificare | modificare sursă]

La 14 martie 1990, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Monseniorul Sebastian Kräuter în calitate de episcop diecezan de Timișoara. A fost consacrat episcop în Catedrala din Timișoara la 28 aprilie 1990, de către arhiepiscopul Angelo Sodano, secretar al Curiei Romane și delegat al Papei Ioan Paul al II-lea, asistat de către arhiepiscopul titular Dr. Adalbert Boroș de Ressiana și de episcopul Lajos Bálint de Alba Iulia.

Cu aprobarea episcopului diecezan, Monseniorul Sebastian Kräuter, s-a început editarea revistei diecezane "Vita Catholica Banatus" începând cu 1 aprilie 1994.

Episcopul Sebastian Kräuter a cerut Papei Ioan Paul al II-lea să-i accepte retragerea din funcția de Episcop de Timișoara, la împlinirea vârstei de 75 ani. La 24 iunie 1999, Sfântul Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea, îi acceptă retragerea Episcopului Sebastian Kräuter și îl numește pe Monseniorul Martin Roos episcop diecezan de Timișoara. De la această dată, PS Sebastian Kräuter devine Episcop emerit de Timișoara.

Excelența Sa Sebastian Kräuter, Episcop emerit de Timișoara, a fost sărbătorit, la împlinirea vârstei de 80 de ani la 21 decembrie 2002, la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, cu ocazia recepției de Crăciun pentru clerul și călugării Diecezei de Timișoara.

În perioada 27-30 august 2005, ES Sebastian Kräuter, episcop emerit de Timișoara, a făcut parte, alături de ÎPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului și de ES Martin Roos, episcopul diecezan de Timișoara, din delegația care l-a primit pe PS Heinz Josef Algermissen, episcop diecezan de Fulda (Germania), cu ocazia inaugurării unui parteneriat între cele două dieceze, prin intermediul căruia mai mulți tineri studenți teologi din Banat au avut posibilitatea să-și continue studiile la Institutul Teologic din Fulda.