Scatofagide

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Scathophagidae
Scathophaga stercoraria.
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Insecta
Ordin: Diptera
Secțiune: Schizophora
Suprafamilie: Muscoidea
Familie: Scathophagidae
Robineau-Desvoidy, 1830
Subfamilii
Sinonime
  • Cordyluridae
  • Scatophagidae
  • Scopeumatidae

Scatofagidele (Scathophagidae sau Scatophagidae, Cordyluridae) este o familie de muște de talie mijlocie, cu nervația aripii caracteristică. Au o trompă puternică, labele lățite. Pe torace au totdeauna peri senzoriali țepoși. Abdomenul mai mult sau mai puțin cilindric. Sunt foarte bune zburătoare. Se hrănesc cu dejecții, resturi vegetale și menajere în putrefacție sau sunt răpitoare, prinzând alte insecte (mai ales cu diptere mici) pe care le sug cu trompa lor. Larvele au același mod de hrănire. Sunt și unele larve fitofage, trăind în tulpinile plantelor ca și unele forme parazite în omizi.

Scathophaga stercoraria (Scatophaga stercoraria) are capul negru cu pruinozitate cenușiu-gălbuie, iar abdomenul acoperit cu peri galbeni lungi. Este o specie exofilă. Adulții se întâlnesc frecvent pe excremente și resturi menajere. Se hrănesc atât cu substratul respectiv, cît și alte insecte coprofage (mai ales cu diptere mici) pe care le sug. Larvele sunt, de culoare cenușie-gălbuie, cu antenele negre; se dezvoltă ca prădători ai faunei coprofile din excremente (îndeosebi în cele de bovine).

Sistematica[modificare | modificare sursă]

La nivel mondial, sunt descrise aproximativ 500 de specii și 66 de genuri. În România se întâlnesc 8 specii [1].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Maria Cociu. Contribution à la connaissance de la famille des Scatophagidae (Diptera) de Roumanie. Trav. Mus. Hist. nat. Grigore Antipa. Vol. XXII, pp. 303-311, București, 1980” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Scatofagide
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Scatofagide