Saul Steinberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Saul Steinberg
Date personale
Născut[1][4][5][6] Modificați la Wikidata
Râmnicu Sărat, Râmnicu-Sărat, România Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani)[1][4][5][6] Modificați la Wikidata
Manhattan, New York City, New York, SUA[7] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuHedda Sterne[8] Modificați la Wikidata
Cetățenie România
 Statele Unite ale Americii[9] Modificați la Wikidata
Ocupațieautor de benzi desenate[*]
pictor
ilustrator[*]
arhitect
designer
fotograf
caricaturist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română[10]
limba italiană
limba engleză[11][12] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiPolitehnica din Milano[*], Universitatea din București  Modificați la Wikidata
Opere importanteView of the World from 9th Avenue[*][[View of the World from 9th Avenue (illustration by Saul Steinberg)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiCavaler al Ordinului Artelor și Literelor[*] ()[2]
honorary Royal Designer for Industry[*][[honorary Royal Designer for Industry |​]] ()[3]  Modificați la Wikidata

Saul Steinberg (n. , Râmnicu Sărat, Râmnicu-Sărat, România – d. , Manhattan, New York City, New York, SUA) a fost un desenator și grafician evreu-american, născut în România, cunoscut mai ales datorită contribuțiilor sale din revista The New Yorker.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Steinberg s-a născut într-o familie de evrei la Râmnicu Sărat, dar a crescut apoi în București.[13] Bunicul său fusese croitor pentru armata română la Buzău iar tatăl său, Moritz Steinberg deținea o fabrică de cartonaj.[14] A studiat filozofia la Universitatea București, după care s-a înscris la Politehnica din Milano, unde a studiat arhitectura, absolvind în 1940. În timpul șederii la Milano a contribuit în mod activ în cadrul publicației satirice Bertoldo.

După terminarea studiilor și în împrejurările create de introducerea legilor anti-semite în Italia de către guvernul fascist, Steinberg a părăsit țara.[15] A petrecut un an în Republica Dominicană în așteptarea obținerii vizei americane, perioadă în care a contribuit cu desene la numeroase publicații străine. În 1942 revista The New Yorker i-a sponsorizat intrarea în Statele Unite ale Americii, astfel începând o o legătură fructuoasă dintre Steinberg și această publicație. Pentru restul vieții sale, Steinberg va contribui cu aproape 90 desene de copertă și peste 1200 de alte desene pentru New Yorker.[15]

În perioada celui de al doilea război mondial, Steinberg a lucrat pentru serviciile de informații militare, fiind staționat în China, Africa de Nord și Italia. La sfârșitul războiului a reînceput să lucreze pentru diverse reviste periodice americane, stilul său îmbinând o cunoaștere enciclopedică a artei europene cu stilul american popular de ilustrații, formând astfel un nou stil ilustrativ urban.[16] Cea mai cunoscută operă a sa a fost coperta ediției din 29 martie 1976 a revistei The New Yorker, Lumea Văzută de pe 9'th Avenue (engleză View of the World from 9th Avenue), o schiță a lumii ce face referință la geografia mentală a lumii văzută de locuitorii din Manhattan.

Cunoscut mai ales datorită operelor sale cu caracter comercial, Steinberg și-a expus opera în numeroase muzee și galerii de artă. În 1946, împreună cu artiști ca Arshile Gorky, Isamu Noguchi și Robert Motherwell, a participat la expoziția „Fourteen Americans” (în română Paisprezece americani) de la Museum of Modern Art din New York.[15]. O retrospectivă a operei sale a fost expusă la muzeul Whitney Museum of American Art din New York în 1978 și o altă retrospectivă, de această dată postumă, a fost expusă la Institutul de artă modernă din Valencia în 2002.[15]

La moartea sa în 1999, în conformitate cu testamentul său, a fost înființată Fundația Saul Steinberg. Aceasta, pe lângă rolul de păstrare a operei artistului, este o organizație non-profit cu scopul de „a facilita studiul și aprecierea contribuției lui Saul Steinberg la arta secolului al XX-lea” și de „a servi ca resursă pentru comunitatea curatorială și educativă internațională precum și pentru marele public”.[17]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Saul Steinberg”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ http://saulsteinbergfoundation.org/chronology/1966-yr/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.thersa.org/about/royal-designers-for-industry/past-royal-designers-for-industry, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  5. ^ a b c d Saul Steinberg (în engleză), RKDartists 
  6. ^ a b c d Saul Steinberg, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
  7. ^ https://www.nytimes.com/1999/05/13/arts/saul-steinberg-epic-doodler-dies-at-84.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  9. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
  10. ^ http://hdl.handle.net/10079/fa/beinecke.steinberg, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  11. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  12. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  13. ^ Andrei Brezianu, Scrisoare din Washington Idei în dialog, Nr. 6 (33) / iunie 2007
  14. ^ Mădălina Diaconu, Unchii lui Saul Steinberg, Observator Cultural, mai 2003, numărul 167
  15. ^ a b c d „Life and Work”. Fundația Saul Steinberg. Accesat în . 
  16. ^ en Steinberg's Signatures de către Ben Davis, Artnet Magazine
  17. ^ en Situl Fundației Saul Steinberg

Legături externe[modificare | modificare sursă]