Santarém, Portugalia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Santarém (Portugalia))
Santarém
—  Oraș  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Map
Santarém (Portugalia)
Poziția geografică în Portugalia
Coordonate: 39°14′21″N 8°41′13″W ({{PAGENAME}}) / 39.239166666667°N 8.6869444444444°V

ȚarăPortugalia Portugalia
DistrictSantarém

Suprafață[1]
 - Total552,54 km²

Populație
 - Total23.700 locuitori

Fus orarUTC±0
Cod poștal2000

Localități înfrățite
 - BadajozSpania
 - SantarémBrazilia
 - TârgovișteRomânia
 - KoekelbergBelgia
 - Grândola[*][[Grândola (municipality and town in Setúbal, Portugal)|​]]Portugalia
 - MeknèsMaroc

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Santarém (pronunțat /sɐ̃tɐˈɾɐ̃j/) este un oraș, capitală a districtului cu același nume, din provincia Ribatejo în vestul Portugaliei.

Santarém este un oraș în partea centrală de sud a Portugaliei, pe râul Tagus, situat în regiunea Lisboa e Vale do Tejo, fiind capitală a districtului cu același nume (distrito). Sub romani, a fost capitală a unui conventus, iar numele său era Scalabis.

Amplasare[modificare | modificare sursă]

Sanatarém se întinde de-a lungul râului Tagus la 70 de kilometri NE de Lisabona.Orașul vechi este amplasat pe colinele din jur departe de apele râului în timp ce orașul nou este construit aproape de apă.

Denumiri în trecut[modificare | modificare sursă]

Cunoscut drept Scalabis sau Escalabis și mai târziu ca Praesidium Iulium de către romani, Santarém a fost denumit mai târziu Santa Irema de unde derivă și numele ei din prezent.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Importantă fortăreață în timpul răboaielor cu maurii în secolul al XII-lea d.Hr. devine mai târziu capitala Portugaliei pentru un timp.

Economie[modificare | modificare sursă]

Astăzi Santarém se remarcă datorită procesării produselor agricole și a producției de vinuri și a uleiului de măsline.Se mai cresc fructe și legume pentru aprovizionarea pieței din Lisabona. Sanatarém este un prosper port pescăresc și deține o piață de desfacere a peștelui foarte profitabilă.

  1. ^ ,Instituto Nacional de Estatística[*][[Instituto Nacional de Estatística (Portugal's principal government institution in charge of statistics and census data)|​]] https://www.ine.pt/xportal/xmain?xpid=INE&xpgid=ine_indicadores&indOcorrCod=0008350&selTab=tab0, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)