Salvați-l pe Willy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salvați-l pe Willy

Posterul realizării cinematografice
Rating
Titlu originalFree Willy
Gendramă[1][2]
film de aventuri
film pentru familie[*]  Modificați la Wikidata
RegizorSimon Wincer
ScenaristKeith A. Walker
Corey Blechman Charles L Frankenstein
ProducătorLauren Shuler Donner
Jennie Lew Tugend
Richard Donner
(producător executiv)
Arnon Milchan
StudioLe Studio Canal+
Regency Enterprises
Alcor Films
DistribuitorWarner Bros. Family Entertainment
Director de imagineRobbie Greenberg
MontajO. Nicholas Brown
MuzicaBasil Poledouris
Theme:
Michael Jackson
DistribuțieJason James Richter
Lori Petty
Jayne Atkinson
August Schellenberg
Michael Madsen
Premiera  (1993-07-16)
Durata112 minute
ȚaraStatele Unite
Filmat înPortland  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiPortland  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză
PremiiPremiul Genesis[*]  Modificați la Wikidata
Buget20,000,000 de $
Încasări153,698,625 de $
Urmat deFree Willy 2: The Adventure Home[*][[Free Willy 2: The Adventure Home (film din 1995 regizat de Dwight H. Little)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Salvați-l pe Willy (engleză Free Willy) este un film de familie din 1993 regizat de Simon Wincer, și realizat de Warner Bros. sub denumirea sa Family Entertainment. Filmul îl are în rolul principal pe Jason James Richter ca un băiețel ce se împrietenește cu o orcă, numită "Willy."

Urmat de două continuări, o a treia continuare non-consecutivă, Salvați-l pe Willy: Escape from Pirate's Cove, și un serial de animație abandonat imediat, Salvați-l pe Willy a fost un succes financial, făcând eventual un star din protagonistul său, Keiko. Faimosul punct culminant al filmului a fost falsificat diverse ori în cultură populară.

Michael Jackson a produs și a performat "Will You Be There", tema muzicală pentru film, care poate fi auzită în timpul creditelor filmului. Cântecul a câștigat Trofeul filmelor MTV pentru "Cel mai bun cântec într-un film" în 1994. A fost de asemenea inclus în albumul All Time Greatest Movie Songs, realizat de Sony în 1999. Jackson de asemenea a performat cântece pentru prima continuare a filmului.

Premiera în România a fost pe 28 decembrie 2012 pe canalul Cartoon Network la Cartoon Network Cinema.

Premis[modificare | modificare sursă]

Povestea prieteniei neobișnuite dintre un băiat și o balenă. Două feluri de lumi definesc planeta noastra, uscatul si oceanele, care câteodată se întâlnesc. Jesse este un copil al străzi, care in douăsprezece ani de viata nu a cunoscut dragostea maternă si risca să fie internat într-o școală de corecție dacă nu accepta sa stea cu noii parinti adoptivi si sa curete graffiti-ul din parc. Aici, intr-un bazin stramt, e inchis Willy - o Orca, o balena ucigasa de 7 m lungime si 3,5 t greutate, care se incapataneaza sa nu execute giumbuslucurile cerute de Dial, lacomul patron, si de Wade, hainul director al parcului. Cei doi se imprietenesc, iar cetaceul raspunde cu serii intregi de salturi uluitoare. Cand Jesse descopera planurile sumbre puse la cale de Dial si Wade pentru Willy, isi da seama ca nu exista decat o singura rezolvare.

Dupa indelungate cautari, echipa tehnica a filmului a descoperit o Orca intr-un parc de distractii din Mexico City; balena se numea Keiko, avea 7 ani, si era foarte indragita pentru blandetea si afectiunea sa pentru copii. Pentru Jesse, s-a pus in miscare o adevarata goana dupa talente: 4000 de baieti au dat probe, finalmente, a fost preferat Jason James Richter, 12 ani, blond, nascut in Oregon si crescut in Hawaii, nerodat de trucurile meseriei. Intre cei doi s-a stabilit imediat o prietenie.

Dublajul în română[modificare | modificare sursă]

Dublajul a fost realizat de Broadcast Text International.

  • Carina Marin - Jesee
  • Gabriela Codrea
  • Sorin Ionescu
  • Alexandru Rusu
  • Ion Ruscuț
  • Adrian Moraru
  • Alina Leonte
  • Ioana Daria Perneș

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Free Willy (în engleză), , accesat în  
  2. ^ Free Willy (în engleză), accesat în