Sagrada Família

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sagrada Familia)
Bazilica Sagrada Família

Bazilica Sagrada Família
Informații generale
Confesiuneromano-catolică
Jurisdicție religioasăArchidiócesis de Barcelona[*][[Archidiócesis de Barcelona (Catholic archdiocese in Spain)|​]]  Modificați la Wikidata
TipBasilica minor
ȚaraSpania
LocalitateBarcelona
district al Barcelonei[*]Eixample
Date despre construcție
Stil arhitectonicmodernist
ArhitectAntonio Gaudi
Înălțime maximă170 metri
Istoric
Sfințire1882
Localizare

Sagrada Família (Sfânta Familie) este o biserică din capitala Cataloniei, Barcelona (în nord-estul Spaniei). Imensa clădire este încă neterminată, deși se lucrează la ea din 1882. Aceasta nu este finanțată din bani publici, așa cum se obișnuia în Evul Mediu. Sursele de finanțare sunt donațiile private și încasările din biletele de intrare. Bugetul pentru anul 2009 se apropie de 20 milioane de euro. Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Família (în catalană).

Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestuia. Estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției. Gaudi ar fi comentat, în legătură cu acest termen: „Clientul meu nu se grăbește”. În prezent termenul estimat este anul 2026. După moartea lui Gaudi, în 1926, lucrările au continuat sub conducerea lui Domènech Sugranyes, până în 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil Spaniol.

La 7 noiembrie 2010, Papa Benedict XVI a sfințit biserica și a ridicat-o la rangul de Basilica minor.[1][2]

Arhitectură[modificare | modificare sursă]

Biserica are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Iisus va avea montat pe el o cruce uriașă. Înălțimea totală, de 170 m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi considera că lucrarea sa nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.

Biserica are 3 fațade: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) și a Patimilor (spre vest). Fațada Nașterii – acestea celebrează nașterea lui Iisus. Este cunoscută și sub denumirea de fațada Vieții sau a Bucuriei ori a Crăciunului, iar sculpturile de aici sunt inspirate din capitolele din Biblie referitoare la copilăria lui Iisus. Fațada Patimii este denumită așa după Patimile lui Iisus, respectiv, durerea, sacrificiul și moartea, acestea fiind reprezentate prin sculpturi dramatice pe această fațadă. Ca și celelalte fațade, are trei intrări, ce reprezintă mila, speranța și credința, și 4 turnuri. Fațada Gloriei – este principala fațadă a Sagrada Familia și aici va fi intrarea principală în celebra biserică, atunci când ea va fi complet terminată. Se numește așa pentru că sculpturile de aici simbolizează originile omului, problemele sale, drumurile pe care le va urma și scopul acestuia. Ca și celelalte fațade are trei intrări, una principală și doua laterale, dar și o galerie exterioară cu 7 coloane ce simbolizează cele 7 daruri ale Sfântului Duh.

A fost vizitată de 2,26 milioane de turiști în anul 2004. Cupola naosului a fost terminată în 2000 iar în prezent se lucrează la turnul lui Isus.

Finisarea sa este preconizată pentru anul 2026.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Papa a sfintit Sagrada Familia: Cupluri de gay se sarutau ostentativ
  2. ^ CNA (), Gaudi's Sagrada Familia a hymn of praise 'carved in stone' (în engleză), Catholic News Agency 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Sagrada Familia cel mai cunoscut simbol al Barcelonei Agendautila 09.03.2014