Slovenske železnice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la )
SŽ 715-127

(Slovenske železnice) este o societate feroviară de transport călători din Slovenia.

Trenuri de pasageri[modificare | modificare sursă]

Trenuri internaționale (MV-uri)[modificare | modificare sursă]

Trenurile MV (mednarodni vlak, în slovenă pentru tren internațional) sunt trenurile de calitate ale companiei care servesc în curse internaționale. Acestea nu se opresc la stații minore. De obicei trag după ele vagoane de pasageri de clasa întâi și a doua. Unele trenuri pot avea chiar și vagoane restaurant, cu toate ca acestea pot fi mai scumpe.

EuroNight (EN)[modificare | modificare sursă]

Trenurile EN sunt trenuri internaționale peste noapte de înaltă calitate. Oferă vagoane de pasageri deschise sau compartimentate (clasa I și a II-a), vagoane cușetă și vagoane de dormit. Unele trenuri pot avea o vagoane restaurant. Suplimentul CE trebuie plătit pentru scaunele obișnuite și trebuie să se plătească un supliment suplimentar pentru locuri și vagoane de dormit. Unele trenuri EN utilizează prețuri „globale” cu o rezervare obligatorie.

Trenuri regionale (RG) și locale (LP)[modificare | modificare sursă]

Trenurile RG și LP (Slovene pentru lokalni potniški, tren local de pasageri) sunt trenuri care conectează toate întreaga țară. Ele servesc ca trenuri de navetă. Pe unele linii, acestea sunt singurul tip de trenuri disponibile, de exemplu liniile către Kamnik și Imeno. Trenurile oferă doar călătorii în clasa a II-a. De obicei, acestea sunt UME-uri și UMD-uri pe linii neelectrificate.

Suplimente[modificare | modificare sursă]

În plus față de suplimentele pentru trenuri mai rapide, există și unul pentru biletele cumpărate în timpul călătoriei în loc de înaintea acesteia.[1] Este stabilit la 2.50 și nu este disponibilă reducere pentru copii, vârstnici, grupuri etc.

Trenuri denumite[modificare | modificare sursă]

Multe dintre trenurile companiei au primit denumiri speciale, de cele mai multe ori inspirate de rutele lor. Unele exemple includ:[2]

Foste trenuri deținute[modificare | modificare sursă]

Unul dintre fosturile trenuri deținute de SŽ a fost Casanova care lega Ljubljana de Veneția printr-un drum de patru ore. Acesta a fost scos din funcțiune în aprilie 2007. Ultima legătură feroviară cu Italia, trenul de noapte EN 440 / 441 "Venezia" care lega Budapesta de Veneția a fost scos din operație în decembrie 2011.

Operatori de căi ferate[modificare | modificare sursă]

Pe lângă operatorul național feroviar din Slovenia, Adria Transport, primul operator cu acces deschis din Slovenia, dedicat transportului de mărfuri, mai operează și în rețeaua națională.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


  1. ^ http://www.slo-zeleznice.si/en/passengers/it-is-useful-to- know / ticket-supplement
  2. ^ Slovenske železnice - Error404 - Slovenske železnice, www.slo-zeleznice.si, arhivat din original la , accesat în