Săritură la obstacole

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Săritură la obstacole

DESCRIERE DISCIPLINA : (articol din Revista ProEquestrian.ro

Este fara discutie disciplina cu cei mai multi sportivi amatori si profesionisti din sportul ecvestru. Este usor de inteles, relativ usor de pregatit (exista o serie de niveluri care permit participarea intr-o competitie), interesanta si deosebit de palpitanta mai ales pentru sportivii care o practica. In multe tari intreaga industrie ecvestra se bazeaza pe aceasta disciplina.

In competitile moderne de Sarituri Obstacole, calul si calaretul trebuie sa strabata un parcurs format din 10 - 13 obstacole artificiale special construite, traseu situat intr-o arena inchisa. Obiectivul este testarea perechii cal - calaret dpdv al cunostintelor, aptitudinilor si pregatirii. Sariturile vor fi executate intr-o ordine prestabilita de organizatori, cu un barem de timp impus.

Orice greseala precum refuzul de a sari, doborirea unui obstacol, gresirea traseului, depasirea timpului alocat … va fi pedepsita cu o penalizare in valoare de 1–4 puncte. Stilul de a sari nu este arbitrat in acest tip de proba. Cistiga proba calul si calaretul care termina cursa cu cele mai putine puncte de penalizare si in timpul cel mai scurt.

Pentru tinerii calareti exista si variatii ale acestei discipline in care nu sunt punctate barile doborite ci in primul plan stau stilul de a calarii, modul de a controla calul, corectitudinea cu care este parcurs traseul. Acestea competitii sunt organizate pentru a selecta viitorii potentiali campioni.

Competitiile de Sarituri peste Obstacole sunt numeroase si sunt organizate sub egida FEI.

Avantajele : o disciplina cu reguli usor de inteles, un echipament pentru cal si calaret simplu si ieftin, competitii multe si cu siguranta in apropriere de locatia fiecaruia, caii pentru sarituri sunt usor de gasit (depinde numai de nivelul pe care il doreste fiecare) … toate acestea fac din aceasta disciplina una foarte populara.

Cele mai cunoscute evenimente ale acestei discipline sunt :

· JOCURILE OLIMPICE : aceste evenimente prestigioase au loc odata la patru ani si includ discipline din echitatie, printre care si aceasta disciplina de sarituri peste obstacole.

· JOCURILE ECVESTRE MONDIALE : au loc odata la patru ani, intre Jocurile Olimpice.

· CUPA MONDIALA : competitii in sala care se tin intre luna Octombrie si Aprilie, in fiecare an. Este un eveniment deschis pentru primii calareti din lista mondiala a FEI. La final are loc un concurs unde se califica cei mai buni dintre calaretii care au participat si au acumulat puncte la competitiile din cadrul acestei cupe mondiale din acel sezon.

· CUPA NATIUNILOR - CUPA SAMSUNG & SUPER LIGA SAMSUNG : in aceasta competitie se intrec echipele representative ale tarilor, impartite pe ligi in functie de locatie. Cele mai bune echipe din cupa natiunilor au acces in superliga (acasta nu tine seama de locatie si selecteaza cele mai bune echipe ale lumii).

· CAMPIONATUL EUROPEAN : se tine odata la doi ani si este dedicat tarilor din Europa.

CAII : Caii pentru sarituri peste obstacoe se gasesc usor, majoritatea cailor sar usor peste obstacole, mai ales daca au fost pregatiti cu atentie si pricepere inca din timpul dresajului de baza. Dezvoltarea unui cal incepind cu momentul cind a fost aleasa o disciplina pentru pregatire se face oarecum direct proportional cu cerintele acestei discipline. Astfel ca pentru fiecare diciplina se dezvolta si se formeaza muschii oarecum diferit.

In sarituri peste obstacole, calul este stimulat a sari obstacoul din fata, iar cu timpul calul acumuleaza indeminare si forta in abordarea unui obstacol, odata cu dezvoltarea detentei si a curajului. Orice cal din rasele de calarie (de la ponei la rasele standard si apoi la caii mari de sport) poate fi pregatit pentru aceasta disciplina, depinde numai de inaltimea obstacolelor si de dificultatea competitiei.

In alegerea unui cal pentru aceasta disciplina trebuie considerat faptul ca desi majoritatea cailor sunt capabili sa sara obstacole, putini pot sa termine un parcurs de 10 - 13 obstacole fara sa le doboare, dar mai ales sa faca asta de fiecare data cind i se va cere. Este nevoie de o intreaga lista de trasaturi fizice si psihice, pe linga aptitudini sportive exceptionale, pentru a se putea ajunge vreodata cu un cal in competitii de nivel inalt.

  • Calul Romanesc de Sport - CRS, Gidranul, Furioso, Nonius. Exceptiile din aceste varietati, bine hraniti si antrenati, sunt capabili de performanta. Cu cit o varietate de sport (indiferent daca din Romania, Germania, Franta, Olanda…) are mai multa influenta de la reproducatori talentati pentru sariturile peste obstacole cu atit va produce mai multe exemplare pentru marea performanta.

ECHIPAMENTUL : Echipamentul este destul de accesibil, atit pentru calaret cit si pentru cal ; este cel mai accesibil echipament. Un echipament de sarituri contine printre altele ; saua de sarituri, friul cu botar englezesc sau mexican, zabaluta, dalogii, martingala, pieptar, valtrap, cravase, pinteni, pantaloni albi, cizme, sacou de competitie, toca, protectori …

ANTRENAMENT CALARETI : Antrenamentul unui calaret poate dura intre 6 luni si 1 an, apoi este vorba doar de experienta si talent. Este absolut necesara asistenta unui antrenor profesionist pentru a se putea obtine rezultate. Pentru a invata repede si corect este nevoie si de un cal de scoala. Desi poate parea o disciplina usoara, performanta cere anumite calitati, multa munca, seriozitate si posibilitatea de a fi receptiv la potentialul fiecarui cal in parte.

ANTRENAMENT CAI : Antrenamentul calului incepe cu dresajul de baza, care dureaza in functie de cal si de locul unde se face, intre 3 si 6 luni. Toti caii care sunt in marile competitii de la TV au avut parte de un astfel de dresaj, inainte chiar sa faca prima saritura peste vreun obstacol. Este important ca sa cumparati un cal care are dresajul de baza facut corect, mai ales daca nu sunteti calaret profesionist. Un dresaj de baza corect este fundamentul viitoarei pregatiri pentru sarituri.

Antrenamentul pentru sarituri se incepe imediat dupa antrenamentul de baza. Pina la primul concurs pregatirea dureaza intre 1 an si 2 ani in functie de cal si capacitatile lui, iar performanta in concursurile de nivel inalt se poate atinge in functie de cal, dupa 3 - 5 ani.

COSTURI : Pentru atingerea performantei o serie intreaga de factori sunt esentiali : calaretul si pregatirea pe care o are, posibilitatea de a se pregati in continuare cu un antrenor foarte bun, calul, intretinerea calului (furaje si suplimente furajere de calitate, conditii de pensiune foarte bune, etc), posibilitatile privind pregatirea calului (terenuri de pregatire, manej acoperit, etc), echipamentul de calitate, potentialul financiar pentru a sustine cit mai multe competitii si a cistiga experienta, etc.

Costurile de participare la evenimente sunt mici, mai ales ca exista o multime de competitii, unele cu siguranta in apropriere de club. Transportul se face cu remorca speciala de transport pentru cai. (articol din Revista ProEquestrian.ro)