São Tomé și Príncipe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la São Tomé şi Príncipe)
São Tomé și Príncipe
República Democrática de São Tomé e Príncipe
Drapelul Republicii Democratice São Tomé and Príncipe[*]​Stema Republicii Democratice São Tomé and Príncipe[*]​
Drapelul Republicii Democratice São Tomé and Príncipe[*]Stema Republicii Democratice São Tomé and Príncipe[*]
DevizăUnidade, Disciplina, Trabalho Modificați la Wikidata
Imn
Independência total[*][[Independência total (national anthem of São Tomé and Príncipe)|​]]
Geografie
Suprafață 
 - totală1,001 km²
Cel mai înalt punctPico de São Tomé[*][[Pico de São Tomé (mountain in Sao Tomé-et-Principe)|​]] (2.024 m) Modificați la Wikidata
Cel mai jos punctOceanul Atlantic (0 m) Modificați la Wikidata
VeciniGabon
Guineea Ecuatorială
Nigeria Modificați la Wikidata
Fus orarUTC
Populație
Densitate157 loc/km²
 - Estimare 2017204.327
Limbi oficialeportugheză
Guvernare
Sistem politicRepublică semi-prezidențială
PreședinteCarlos Vila Nova
Prim-ministruPatrice Trovoada
LegislativAsamblea Nacional de Santo Tomé y Príncipe⁠(d) Modificați la Wikidata
CapitalaSão Tomé
Istorie
Economie
PIB (PPC) 
PIB (nominal)
 - Total526.653.791 de dolar americani[2] Modificați la Wikidata
GiniModificați la Wikidata40,7
IDUModificați la Wikidata0,618
MonedăDobra
Coduri și identificatori
Cod CIOSTP Modificați la Wikidata
Cod mobil626 Modificați la Wikidata
Prefix telefonic+239 Modificați la Wikidata
ISO 3166-2ST Modificați la Wikidata
Domeniu Internet.st Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
hasthtag

São Tomé și Príncipe, oficial Republica Democrată São Tomé și Príncipe [Sf. Toma și insula Prințului] (în portugheză República Democrática de São Tomé e Príncipe),[5] este o țară insulară situată în Golful Guineei, în largul coastei ecuatoriale vestice a Africii Centrale. Este formată din două arhipelaguri în jurul celor două insule principale São Tomé și Príncipe, aflate la o distanță de aproximativ 150 km una de cealaltă și la aproximativ 250 și 225 km de coasta de nord-vest a Gabonului. Cu o populație de 201.800 de locuitori (estimare oficială din 2018),[6] São Tomé și Principe este al doilea cel mai mic și al doilea cel mai puțin populat stat suveran african, după Seychelles.

Insulele au fost nelocuite până la descoperirea lor de către exploratorii portughezi în secolul al XV-lea. Colonizate treptat și construindu-se așezări treptat de-a lungul secolului al XVI-lea, ele au servit în mod colectiv drept un centru comercial și comercial vital pentru comerțul cu sclavi din Atlantic. Solul vulcanic bogat și proximitatea față de ecuator au făcut din São Tomé și Principe un loc ideal pentru cultivarea zahărului, urmat mai târziu de culturi comerciale precum cafeaua și cacao; economia profitabilă a plantațiilor depindea în mare măsură de sclavii africani. Ciclurile de neliniște socială și instabilitate economică din secolele al XIX-lea și al XX-lea au culminat cu independența pașnică din 1975. De atunci, São Tomé și Principe a rămas una dintre cele mai stabile și mai democratice țări din Africa.

Populația din São Tomé și Principe este predominantă de origine africană și metisă, iar cei mai mulți sunt creștini. Moștenirea dominației portugheze este vizibilă și în cultura, obiceiurile și muzica țării, care îmbină influențele europene și africane. São Tomé și Principe este un stat membru fondator al Comunității țărilor de limbă portugheză.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Istorie geologică[modificare | modificare sursă]

Harta São Tomé de Johannes Vingboons (1665)

Insulele care alcătuiesc São Tomé și Principe s-au format în urmă cu aproximativ 30 de milioane de ani, în urma unei activități vulcanice în apele adânci de-a lungul liniei Camerun. De-a lungul timpului, interacțiunile cu apa de mare și perioadele de erupție au generat pe insule o mare varietate de roci vulcanice și magmatice diferite, cu ansambluri complexe de minerale.

Sosirea europenilor[modificare | modificare sursă]

Insulele São Tomé și Príncipe erau nelocuite când au sosit portughezii, în jurul anului 1470. Primii europeni care au ajuns la țărm au fost João de Santarém și Pêro Escobar. Navigatorii portughezi au explorat insulele și au decis că acestea ar fi un loc bun pentru baze de comerț cu continentul.

Datele de sosire a europenilor sunt date uneori ca fiind 21 decembrie (ziua Sfântului Toma) 1471, pentru São Tomé, și 17 ianuarie (ziua Sfântului Antoniu) 1472, pentru Príncipe, deși alte surse citează ani diferiți în jurul acestei date. Inițial, Príncipe a fost numit Santo Antão („Sfântul Anton”), schimbându-și numele în 1502 în Ilha do Príncipe („Insula Prințului”), cu referire la prințul Portugaliei, căruia i se plăteau taxele pe recolta de zahăr a insulei.

Prima așezare de succes din São Tomé a fost înființată în 1493 de Álvaro Caminha, care a primit terenul ca donație din partea coroanei.[7] Príncipe a fost colonizată în 1500 în baza unui aranjament similar. Cu toate acestea, atragerea de coloniști s-a dovedit a fi dificilă, iar cei mai mulți dintre primii locuitori au fost „indezirabili” trimiși din Portugalia, majoritatea evrei.[8] 2 000 de copii evrei, cu vârste de până la opt ani, au fost luați din Peninsula Iberică pentru a munci pe plantațiile de zahăr.[9] În timp, acești coloniști au descoperit că solul vulcanic al regiunii este potrivit pentru agricultură, în special pentru cultivarea zahărului.

Perioada portugheză a São Tomé și Principe[modificare | modificare sursă]

Până în 1515, São Tomé și Principe au devenit depozite de sclavi pentru comerțul de sclavi de coastă, având centrul la Elmina.[10]

Cultivarea zahărului era un proces care necesita multă forță de muncă, iar portughezii au început să înrobească un număr mare de africani de pe continent. În primele etape ale boom-ului culturii zahărului, proprietățile de pe insule aveau o valoare redusă, agricultura fiind destinată consumului local, în timp ce economia se baza în principal pe tranzitul de sclavi, deși deja multe produse alimentare erau importate.[11] Când proprietarul local Álvaro Borges a murit în 1504, terenurile sale defrișate și animalele domestice au fost vândute pentru doar 13.000 de réis, prețul aproximativ a trei sclavi.[12] Potrivit lui Valentim Fernandes, în jurul anului 1506, São Tomé avea mai multe câmpuri de trestie de zahăr decât Madeira „din care se producea deja melasă”[18], dar insula nu avea instalații pentru producția industrială de zahăr.[11]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ World Bank Open Data, accesat în  
  2. ^ , Banca Mondială https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://data.worldbank.org/indicator/SI.POV.GINI  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Raportul Dezvoltării Umane,  
  5. ^ Horia C. Matei (). Enciclopedia Statelor Lumii. București: MERONIA. p. 143. ISBN 978-973-7839-38-1. 
  6. ^ Instituto Nacional de Estadística de São Tomé e Príncipe, as at 13 May 2018.
  7. ^ Stojković, Dragan (noiembrie 2020). „Najmanje države na svijetu: Sv. Toma i Princip (džepni globus)” [Smallest Countries in the World: São Tomé and Príncipe (The Pocket Globe)]. Bijela pčela: List za svu djecu (în sârbă). Rijeka: Prosvjeta (261): 20–31. 
  8. ^ „The Expulsion 1492 Chronicles, section XI: "The Vale of Tears", quoting Joseph Hacohen (1496–1577); also, section XVII, quoting 16th century author Samuel Usque”. Aish.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Allen, Theodore (). The invention of the white race (ed. Second). London: Verso. p. 5. ISBN 9781844677719. OCLC 738350824. 
  10. ^ Ivor Wilks and Akan Wangara (ianuarie 1997). „Portuguese in the Fifteenth and Sixteenth Centuries”. În Peter John Bakewell. Mines of Silver and Gold in the Americas. Aldershot: Variorum. p. 24. ISBN 978-0-86078-513-2. 
  11. ^ a b Caldeira, Arlindo Manuel. "LEARNING THE ROPES IN THE TROPICS: SLAVERY AND THE PLANTATION SYSTEM ON THE ISLAND OF SÃO TOMÉ." African Economic History 39 (2011): 41. JSTOR 23718978.
  12. ^ Arquivo Nacional da Torre do Tombo (hereinafter cited as TT), Corpo Cronológico, II, 15-77, inventory of the assets belonging to Álvaro Borges, 4 November 1507, a published copy of which is found in PMA, vol. V, 221-243.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de São Tomé și Príncipe
Wikţionar
Wikţionar
Caută „São Tomé și Príncipe” în Wikționar, dicționarul liber.
Guvern
Informații generale