Rovio Entertainment

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Rovio Entertainment Limited
Tip Privat
Fondată 2003 (ca Relude)
2005 (ca Rovio Mobile)
2011 (ca Rovio Entertainment)
Fondator(i) Mikael Hed
Niklas Hed[1]
Sediu Espoo, Finland[1]
Oameni cheie Mikael Hed, CEO
Teemu Suila, COO
Peter Vesterbacka, CMO
Industrie Jocuri video
Produse Angry Birds
Bad Piggies
Venit €156 millioane (2013)[2]
Profit net €26.9 millioane (2013)[2]
Proprietar Kaj Hed (70% proprietar)[3]
Angajați 800 (Aprilie 2014)[2]
Divizii Futuremark Games Studio
Kombo Animation Studio
Rovio Stars
Rovio LVL11
Toons.TV
Website rovio.com

Rovio Entertainment Limited, cunoscut anterior ca Relude și Rovio Mobile, este un dezvoltator finlandez de jocuri video și de divertisment în companie cu sediul Espoo . Compania a fost înființată în anul 2003 ca un studio de dezvoltare al jocurilor pentru telefonul mobil numit Relude și a fost redenumit oficial ca Rovio în 2005. Compania este cea mai bine cunoscută pentru crearea jocului video Angry Birds.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Sediul Rovio este în acest bloc complex din Keilaniemi , Espoo.

În anul 2003, trei studenți de la Universitatea de tehnologie din Helsinki (în prezent Universitatea de Științe Aalto ), Niklas Hed, Jarno Väkeväinen și Kim Kidert au participat la o competiție de jocuri de mobil de dezvoltare de la Partidul demo Adunării, sponsorizat deNokia și HP . Cu o victorie de la un joc multiplayer în timp real, numit King of the Cabbage World (în română Regele Lumii Varză) au putut cei trei creatori să înființeze propria lor companie cu numele de Relude. King of the Cabbage World a fost vândut la Sumea(acum cunoscut ca Sumea Studios, ca parte din Digital Chocolate ), și redenumit la Mole War, care a devenit una dintre primele jocuri multiplayer în timp real comerciale din lume, primul fiind Samurai Romanesque (în română Samurai Romantic), un joc pentru telefonul mobil japonez Joc online de multiplayer masiv care a fost lansat deja din ianuarie 2001. În ianuarie 2005, Relude a primit prima sa rundă de investiții dintr-un înger de afaceri , iar compania a schimbat numele din Relude în noul nume Rovio Mobile. În decembrie 2009 a lansat Angry Birds , al 52-lea joc, un joc de praștie-puzzle pentru iPhone, în cazul în care a ajuns pe locul 1 pe Apple App Store graficul după șase luni și a rămas cartografiată de luni după. Angry Birds, deoarece a fost descărcat de 1 milion de ori a ajuns unul dintre cele mai vândute jocuri din Apple App Store. La 9 mai 2012, Angry Birds a ajuns la 1 miliard de download-uri. În iulie 2011,Rovio Mobile s-a transformat în Rovio Entertainment. La data de 8 noiembrie 2012 Rovio a lansat Angry Birds Star Wars, iar în data de 18 septembrie 2013 a apărut partea a II-a:Angry Birds Star Wars II. În martie 2013 a apărut serialul de desene animate Angry Birds Toons, iar în 2014 a apărut canalul multiplatformal Toons.TV.

Diviziuni[modificare | modificare sursă]

Toons.TV[modificare | modificare sursă]

Toons.TV este un canal multiplatformal deținut de Rovio Entertainment. Acesta este disponibil pe aplicațiile Angry Birds; Angry Birds Rio; Angry Birds Seasons; Angry Birds Space și altele.

Rovio Stars[modificare | modificare sursă]

Rovio Stars face parte din Rovio Entertainment și are și el următoarele jocuri: Tiny Thief; Juice Cubes și Plunder Pirates. Word Monsters și Icebreaker: A Viking Voyage nu au mai fost publicate de către Rovio Stars.

Rovio LVL11[modificare | modificare sursă]

Din mai 2014 Rovio LVL11 a creat primul joc cu numele Retry.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]