Romeo Gontineac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Romeo Gontineac
Date personale
Născut (50 de ani)
Hlipiceni, județul Botoșani
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiejucător de rugby în XV[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Înălțime1.75 m
Greutate88 kg
Sportrugby
EchipaRomânia România
Pozițiecentru

Romeo Ștefan Gontineac (n. 18 decembrie 1973, Hlipiceni, Botoșani) este un fost rugbist român, acum antrenor. El a jucat în centru.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a apucat de rugby la vârsta de șase ani, pentru a-l urma pe fratele cel sau mai mare. S-a format la Colegiul tehnic de căi ferate "Unirea" din Pașcani.[1] Și-a început carierei de jucător la CS Universitatea Cluj în anul 1993.

A debutat în echipa națională a României în aprilie 1995, la un meci amical cu Franța și a fost inclus în selecția la Cupa Mondială de Rugby din 1995, fiind titular în toate cele patru meciuri din faza grupelor. Acolo a întâlnit-o pe viitoarea sa soție, Lucinde. În anul 1996 a semnat cu clubul sudafrican SWD Eagles, din provincia Western Cape, și s-a căsătorit.[1] După un sezon a plecat în Franța, unde s-a legitimat la clubul Grenoble, apoi la Section Paloise. În anul 1998 s-a stabilit la Stade Aurillacois Cantal Auvergne, cu care a devenit campion Franței în 2006. La Aurillac s-au născut cei doi copii ai cuplul, Taylor (1999) și Olivia Rose (2003).[1]

A participat și la Cupa Mondială din 1999, cea din 2003 și cea din 2007, fiind numit căpitan în 2002 de antrenorul francez Bernard Charreyre.[2] De-a lungul carierei a adunat 76 de selecții pentru „Stejarii” și a marcat 68 de puncte, înscriind 13 eseuri.

În anul 2008 s-a retras din cariera de jucător și a devenit antrenor. În mai 2010 a fost numit antrenor liniei de treisferturi a naționalei, neozeelandezul Steve McDowall fiind antrenorul de pachetul de înaintare.[3] Sub conducerea sa, România s-a calificat la Cupa Mondială de Rugby din 2011. Totuși, „Stejarii” nu au putut câștiga nici un meci. Și-a dat demisia după competiția.[4] Acum antrenează la centrul de pregatire din Aurillac.[5]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Marian Burlacu (). „Secundul naționalei de rugby iubește o sud-africancă”. Click.ro. 
  2. ^ „Rugby: Gontineac, căpitan la naționala”. Libertatea. . [nefuncțională]
  3. ^ „Petrache: Numirea lui Steve McDowell nu este o soluție de criză sau de compromis”. Mediafax. . 
  4. ^ Flavius Dumitrescu (). "Stejarii" nu mai au antrenor dupa esecurile de la Cupa Mondiala de rugby / Gontineac si-a dat deja demisia”. Ofsaid.ro. 
  5. ^ Marian Ursescu (). „Romeo Gontineac: "Am fost de cinci ori la Cupa Mondială, dar trofeul e imposibil de atins!". Gazeta de Sport. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]