Roiul deschis „Fluturele”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Roiul deschis "Fluturele")
Messier 6 / M 6 / Roiul deschis „Fluturele”
Date despre obiectul Messier
Constelație: Scorpionul
Ascensie dreaptă 17h 40.1m
Declinație: −32° 13′
Distanță: 1.6 k a.l. (491 Pc)
Magnitudine aparentă: +4.2[1]
Dimensiune aparentă: 25 de minute de arc[1]

Roiul deschis „Fluturele” (Messier 6 / M 6) este un obiect ceresc, situat în constelația Scorpionul, care face parte din Catalogul Messier, întocmit de astronomul francez Charles Messier. Este vizibil cu binoclul. Se pare că a fost descoperit de Giovanni Battista Hodierna, prin anii 1650, care ar fi numărat circa douăzeci de stele, însă descoperirea sa nu a fost cunoscută înainte de anii 1980.[2] Charles Messier l-a integrat în catalogul său în 1764.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Roiul este constituit, în parte, din stele albastre de tip B8, deși steaua cea mai strălucitoare din roi (de magnitudine 6,17) este de culoare orange. Roiul are o talie de 20 ani-lumină. Conține vreo sută de stele dintre care două stele variabile:

Estimările vârstei roiului variază între 50 de milioane de ani și 100 de milioane de ani. Distanța sa este de 500 pc (∼1 630 a.l.).

Observare[modificare | modificare sursă]

Imagine din Atlas a Roiului „Fluturele” (2MASS).

Cu binoclul, roiul își dezvăluie deja un mare număr de stele. Observarea roiului cu telescopul sau cu luneta oferă o viziune mai interesantă folosind mici grosismente.

Note[modificare | modificare sursă]

[1]

  1. ^ a b c Frommert, Hartmut; Kronberg, Christine (), „Messier 6”, SEDS Messier pages, Students for the Exploration and Development of Space (SEDS), accesat în . 
  2. ^ Messier 6

Legături externe[modificare | modificare sursă]