ROGVAIV

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Rogvaiv)

ROGVAIV, scris și R.O.G.V.A.I.V. sau Rogvaiv, este un acronim provenind de la culorile vizibile (roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet) și care reprezintă o formulă mnemotehnică pentru reținerea mai ușoară a culorilor și a ordinei lor din spectrul vizibil (culorile curcubeului).

RoșuOranjGalbenVerdeAlbastruIndigoViolet

La fel ca și la curcubeu, culorile din imaginea de mai sus sunt aranjate în ordinea descrescătoare a lungimilor lor de undă, cea a culorii roșu fiind de 700 nanometri iar cea a violetului de 400 nm.

De fapt, datorită faptului că spectrul este continuu, culorile sunt definite pe intervale arbitrare, între ele neexistând granițe stabilite definitiv. Definirea culorii indigo din spectru s-a petrecut chiar relativ recent, ea fiind atribuită lui Isaac Newton, care a vrut ca numărul culorilor din spectrul lui să fie șapte, pentru a corespunde zilelor săptămânii, celor șapte note ale unei game muzicale și numărului de planete cunoscute pe atunci. [1][2]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Hutchison, Niels (). „Music For Measure: On the 300th Anniversary of Newton's Opticks. Colour Music. Arhivat din original la . 
  2. ^ Newton, Isaac (). Opticks.