Robert al II-lea al Franței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Robert al II-lea
Date personale
Poreclăle Pieux Modificați la Wikidata
Născut27 martie 972(972-03-27)
Orléans, Franța
Decedat (59 de ani)
Melun, Franța
ÎnmormântatBiserica Saint Denis, Franța
PărințiHugo Capet
Adelaide de Aquitania
Frați și suroriHedwige de France[*][[Hedwige de France (French countess)|​]]
Gisèle de France[*][[Gisèle de France (Countess of Ponthieu)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuRozala a Italiei
Bertha de Burgundia
Constance de Arles
CopiiHedwig, Contesă de Nevers
Hugh Magnus al Franței
Henric I al Franței
Adela a Franței, Contesă de Flandra
Robert I, Duce de Burgundia
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină
Franceza veche Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Capet
Rege al francilor
Domnie30 decembrie 987 – 24 octombrie 996;
24 octombrie 996 – 20 iulie 1031
Încoronare30 decembrie 987[1]
PredecesorHugo
SuccesorHenric I

Robert al II-lea (franceză Robert II le Pieux) (27 martie 972 - 20 iulie 1031) a fost rege al francilor. A domnit între 996-1031, a fost singurul fiu al regelui Hugo Capet, membru al Dinastiei Capețienilor.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Nu se știe data și locul exact al nașterii lui Robert însă istoricii înclină puternic spre anul 972 și Orléans, capitala ducatului robertian încă din secolul al IX-lea. Singurul fiu al ducelui francilor, Hugo, și a soției sale, Adélaïde de Poitiers, este numit "Robert" ca eroicul său strămoș Robert cel Puternic, care a murit în lupta cu vikingii în 866. Robert a avut trei surori: Gisèle, Edwige și Adélaïde.

Asocierea[modificare | modificare sursă]

Imediat după încoronare, tatăl lui Robert, Hugo Capet l-a asociat la domnie, pentru a fi sigur că va ocupa scaunul regal. Asocierea a fost un fenomen aparte care se manifesta, atunci când legitimitatea dinastică era contestabilă. Pretextul a fost găsit odată cu plecarea lui Hugo împotriva maurilor, fiindcă era nevoie de un rege, în cazul în care va deceda în război.

Acest lucru a fost posibil, doar fiindcă Hugo Capet avea o experiență bogată în artele politice și controla nobilimea feudală. Robert al II-lea a fost încoronat la 30 decembrie 987. În mare măsură după moartea lui Hugo din 996, Robert nu a avut dispute legate de succesiunea la tron, însă a avut destule conflicte cu papalitatea.

Papalitatea[modificare | modificare sursă]

Robert al II-lea și-a luat în serios activitatea regală în anii 990, ajutându-și tatăl în anul 991, când a oprit Episcopul Franței de a pleca în Sfântul Imperiu Roman cu motivul Sinodului inițiat de Papa Ioan al XV-lea, unde Hugo Capet căzuse în dizgrație.

"Cel Pios"[modificare | modificare sursă]

Robert, în afara problemelor pe care le-a avut cu papalitatea din cauza problemelor matrimoniale, a fost un catolic foarte devotat, fiind numit "Cel Pios". A avut înclinații muzicale, fiind compozitor, membru al corului și poet, făcând din palatul său un loc al singurătății religioase, unde conducea liturghiile de dimineață și vesperile în haine regale. Oricum faptul că era pios, se datora intoleranței sale religioase, pedepsind cu asprimea ereticii.

Referințe[modificare | modificare sursă]



Predecesor:
Hugo Capet
Regele Franței
996-1031
Succesor:
Henric I