Rijksmuseum

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rijksmuseum
Înființat  Modificați la Wikidata
LocațiaAmsterdam
Mărimea colecției8.000[1]  Modificați la Wikidata
Numărul vizitatorilor2.700.000[2]  Modificați la Wikidata ()
DirectorTaco Dibbits[*][3]  Modificați la Wikidata
PreședinteJaap de Hoop Scheffer  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube
Rijksmuseum

Rijksmuseum [rɛiks-mjuˈziːəm] (în traducere: Muzeul Regal) este un muzeu național din Țările de Jos, aflat în Amsterdam, pe Museumplein. Rijksmuzeum este dedicat artelor, tehnicii și istoriei. Are în posesie o mare colecție de picturi din secolul de aur olandez precum și o bogată colecție de artă asiatică.

Rijksmuseum Research Library (Biblioteca de Cercetare Rijksmuseum) aparține și ea de Rijksmuseum, fiind cea mai mare bibliotecă publică de cercetare a istoriei artei din Țările de Jos.

Muzeul a fost fondat în 1800, la Haga, pentru a expune colecțiile conducătorilor locali (stadhouder). A fost inspirat după model francez. La acea vreme era cunoscut sub denumirea de Galeria Națională de Artă (în neerlandeză Nationale Kunst-Gallerij). În 1808 muzeul a fost mutat la Amsterdam din ordinul regelui Louis Napoléon, fratele lui Napoleon Bonaparte. Picturile aflate în proprietatea orașului, cum ar fi Rondul de noapte (în neerlandeză De Nachtwacht) de Rembrandt, au devenit parte a colecției muzeului.

În 1885 muzeul s-a mutat în actuala locație, construită de arhitectul olandez Pierre Cuypers. El a îmbinat elemente de stil gotic și renascentist. Muzeul are o poziție proeminentă pe Museumplein și se învecinează cu Muzeul Van Gogh și Muzeul Stedelijk. Clădirea sa este bogat decorată cu motive ce fac referiri la istoria artei Țărilor de Jos. Pictura Rondul de noapte de Rembrandt are sala sa încă din 1906. Din 2003 muzeul a intrat în restaurație, dar capodoperele sunt în continuare oferite privirilor publicului.

Colecția de picturi include lucrări de artiști precum: Jacob van Ruysdael, Frans Hals, Jan Vermeer van Delft, Rembrandt van Rijn și ale copiilor lui Rembrandt.

Câteva dintre picturi[modificare | modificare sursă]

Rembrandt van Rijn[modificare | modificare sursă]

Jan Vermeer van Delft[modificare | modificare sursă]

Frans Hals[modificare | modificare sursă]

Galerie de lucrări celebre[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.theguardian.com/culture/2013/apr/05/rijksmuseum-reopens-long-refurbishment-rethink  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Art's most popular (PDF) 
  3. ^ Taco Dibbits new general director of the Rijksmuseum (în engleză), Rijksmuseum,  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Rijksmuseum