Richard Williamson

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Richard Williamson
Date personale
Născut (84 de ani) Modificați la Wikidata
Buckinghamshire, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
ReligieIndependent Catholicism[*][[Independent Catholicism (religious movement)|​]]
Biserica Catolică[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*]
episcop catolic[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Funcția episcopală

Richard Nelson Williamson (n. , Buckinghamshire, Anglia, Regatul Unit) este un episcop britanic, fără sediu episcopal, excomunicat de mai multe ori din Biserica Catolică.

Viața[modificare | modificare sursă]

Williamson a fost al doilea născut într-o familie anglicană. După terminarea studiului la Universitatea din Cambridge, unde a avut rezultate deosebite, la vârsta de 30 de ani s-a convertit la catolicism. În octombrie 1972 a fost hirotonit preot în Elveția, la Seminarul Internațional St. Pius al X-lea. Între anii 1976-1981 a fost profesor al seminarului din Ecône.

Hirotonirea sa episcopală din anul 1988, neautorizată de Vatican, a dus la excomunicarea sa automată, precum și la excomunicarea lui Marcel Lefebvre, episcopul consacrator. Acesta, refuzând să recunoască deciziile Conciliului Vatican II, întemeiase Societatea Sf. Pius al X-lea.

Ridicarea excomunicării lui Williamson în anul 2009 l-a pus pe papa Benedict al XVI-lea într-o postură dificilă, întrucât Williamson devenise cunoscut prin negarea existenței holocaustului. În urma luării de poziție a lui Elie Wiesel, care a dus la un val de proteste în lume, papa Benedict al XVI-lea a emis o scrisoare detaliată cu privire la ridicarea excomunicării, în care a clarificat efectele actului respectiv și a reafirmat importanța reconcilierii iudeo-creștine.[2]

În data de 4 octombrie 2012 a fost exclus ca membru din Societatea Sf. Pius al X-lea.[3]

Din anul 2015 episcopul Williamson este din nou excomunicat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  
  2. ^ it de en fr es pt Lettera di Sua Santità Benedetto XVI ai Vescovi della Chiesa Cattolica riguardo alla remissione della scomunica dei quattro Vescovi consacrati dall’Arcivescovo Lefebvre. Originale in lingua italiana e in lingua tedesca, e nelle traduzioni in lingua francese, inglese, spagnola e portoghese, vatican.va, 12 martie 2009. Accesat la 1 septembrie 2021.
  3. ^ de Offizielle Erklärung der FSSPX zum Ausschluss Williamsons