Dealul Ghiunghiurmez

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dealul Ghiunghiurmez
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Minuartia adenotricha pe Dealul Ghiunghiurmez
Minuartia adenotricha pe Dealul Ghiunghiurmez
Harta locului unde se află Dealul Ghiunghiurmez
Harta locului unde se află Dealul Ghiunghiurmez
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Tulcea
 România
Cel mai apropiat orașMăcin
Coordonate44°57′16.8552″N 28°14′30.7212″E () / 44.954682000°N 28.241867000°E[1]
Suprafață1.421 ha
Înființare2005

Dealul Ghiunghiurmez (denumire turcească însemnând: „a nu vedea ziua/lumina zilei”, de la "gün" = zi, "görmez" = a nu vedea) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip floristic și faunistic), situată în județul Tulcea pe teritoriul administrativ al comunei Dorobanțu[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Hotărârea de Guvern Nr.2151 din 30 noiembrie 2004 (privind instituirea regimului de arie protejată pentru noi zone)[3], se întinde pe o suprafață de 1.421 hectare[4] și este inclusă în Parcul Național Delta Dunării (rezervație a biosferei) aflat pe lista patrimoniului mondial al UNESCO[5].

Este rezervația de stepă cea mai înaltă altitudinal dintre rezervațiile de stepă din Dobrogea centrală și constituie una dintre rarele zone în care Podișul Casimcei mai păstrează un relativ aspect montan, caracteristic orogenezei caledoniene. Aceasta se datorează în special versanților și văilor abrupte și stâncoase, spre deosebire de aspectul predominant de peneplenă al Dobrogei centrale. Împreună cu rezervația învecinată, Muchiile Cernei - Iaila, acestea reprezintă cele mai întinse rezervații de stepă din țară.

Pe lângă numărul ridicat de asociații și specii rare și / sau amenințate, caracteristice Dobrogei, rezervația constituie una din puținele arii protejate din Dobrogea de nord în care se conservă populații de Lactuca viminea, Minuartia adenotricha, Astragalus cornutus, ultimul fiind semnalat doar în Valea Mahomencea[6].

Din punct de vedere faunistic, rezervația e caracterizată îndeosebi prin prezența speciilor Oenanthe isabelina, Melanocorypha calandra, Hieraaetus pennatus.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Eunis.eea.europa.eu - Dealul Ghiunghiurmez (general information); accesat la 4 iunie 2014
  2. ^ Protectedplanet.net - Dealul Ghiunghiurmez Nature Reserve (geolocalizare); accesat la 4 iunie 2014
  3. ^ Hotărârea de Guvern Nr.2151 din 30 noiembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.38 din 12 ianuarie 2005; accesat la 4 iunie 2014
  4. ^ Apmtl.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Tulcea; accesat la 7 august 2013
  5. ^ Info-delta.ro - Rezervația naturală Dealul Ghiunghiurmez
  6. ^ „Apmtl.anpm.ro Agenția pentru Protecția Mediului Tulcea”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]