Padiș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Rezervația Padiș)
Pentru o apă curgătoare, vedeți Râul Padiș.
Munții Apuseni, Platoul Padiș

Padiș este o zonă turistică din sud-estul județului Bihor, aflată la o altitudine medie de 1.200 m, ce prezintă un platou străbătut de o amplă rețea hidrografică (alcătuită din pâraiele Ponor, Valea Izvorul Ursului, Pârâul Sec, Gârjoaba, Valea Boghii, Valea Arsurii, Valea Renghii, Valea Trânghiesti, Rădeasa, Valea Galbenei, Valea Bulzului) și un relief cu ponoare (doline), abrupturi stâncoase, peșteri, avene, măguri, chei și poiene.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Zona turistică Padiș este situată în ramura nordică a Munților Bihor, lanț din Munții Apuseni sau Carpații Occidentali. Din punct de vedere administrativ, zona Padiș este situată în sud-estul județului Bihor, pe raza comunei Pietroasa, până la granița cu județele Cluj și Alba.

Subdiviziuni[modificare | modificare sursă]

Zona este compusă din:

  1. Bazinul închis Padiș - Cetățile Ponorului
  2. Cheile Someșului Cald - Poiana Vărășoaia - Poiana Cuciulata
  3. Cheile Galbenei - Poiana sau Râtul Florilor
  4. Izvorul sau Obârșia Văii Boga

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Zona turistică Padis este străbătută de drumul forestier Răchițele- Ic Ponor - Padiș - Boga - Pietroasa, cu o lungime de 53 km. Drumul este accesibil dinspre:

  • Oradea (Oradea - Padiș: 100 km): prin Beiuș - Sudrigiu (Sudrigiu - Pietroasa 12 km, asfalt) sau dinspre Ștei (pentru turiștii ce vin dinspre Alba-Iulia, Deva, Arad), tot prin Sudrigiu și Pietroasa, drum asfaltat.

Accesul în zonă se poate face și pe următoarele poteci marcate:

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

Galerie[modificare | modificare sursă]