Revoluție comunistă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Revoluția comunistă este o revoluție proletară inspirată de ideile marxiste, prin care se urmărește înlocuirea capitalismului cu comunismul, având ca stadiu intermediar socialismul.

Necesitatea revoluției proletare este piatra unghiulară a marxismului. Marxiștii cred că muncitorii lumii trebuie să se unească pentru a se elibera de opresiunea capitalistă și pentru a crea o lume pentru clasa muncitoare, condusă de clasa muncitoare. Din acest motiv, din punctul de vedere al marxiștilor, revoluția proletară trebuie să izbucnească și să iasă victorioasă în toate țările globului. (Consultați și articolul revoluție mondială).

Leninismul aduce în plus ideea că revoluția comunistă trebuie condusă de avangarda revoluționarilor de profesie – bărbați și femei care și-au consacrat întreaga viață cauzei comunismului și care sunt singurii capabili să formeze nucleele mișcărilor comuniste. Această avangardă este menită să asigure conducerea și organizarea restului clasei muncitoare mai înainte și în timpul revoluției, ceea ce ar preveni apariția situațiilor în care forțele reacționare și guvernamentale ar putea învinge revoluția datorită mai bunei organizări și discipline a poliției și armatei. O parte a marxiștilor nu sunt de acord cu ideea avangardei politice, așa cum pune problema leninismul. Este vorba de comuniștii de stânga, dar și de unii dintre cei care se autodenumesc marxiști-leniniști. Criticii avangardei revoluționare insistă că întreaga clasă muncitoare – sau cea mai mare parte a proletariatului – trebuie să fie pe deplin și egal devotată cauzei socialiste și comuniste pentru ca revoluția să aibă succes. De aceea, ei caută să creeze mișcări muncitorești de stânga de masă.

Revoluțiile comuniste de-a lungul istoriei[modificare | modificare sursă]

Cele mai importante revoluții comuniste sunt subliniate în lista de mai jos. În această listă se află și câteva revoluții mai puțin cunoscute, unele dintre ele având un caracter comunist disputat. Cauzele revoluțiilor eșuate sunt de asemenea discutabile.