Republica Sovietică Socialistă Galițiană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Republica Sovietică Socialistă Galițiană
Галицька Соціалістична Радянська Республіка
Republică

Flag of the Ukranian State.svg
 
Flag of Poland.svg

1920 Flag of Poland.svg

Drapelul Republicii Sovietice Socialiste Galițiene

Steag

Capitală Ternopil
Limbă/limbi poloneză
ucraineană
idiș
Formă de guvernare Republică socialistă
Președinte
 - 8 iulie21 septembrie 1920 Vladimir Zatonsky
Epoca istorică Interbelică
 - Fondare 8 iulie
 - Desființare 21 septembrie
Istoria Ucrainei
Coat of Arms of Ukraine
Acest articol este parte a unei serii

 v • d • e 

Republica Sovietică Socialistă Galițiană (RSS Galițiană) a fost un stat efemer care a existat în perioada 8 iulie - 21 septembrie 1920, în timpul războiului polono-sovietic, pe teritoriul frontului de sud-vest al Armatei Roșii. Entitatea statală, care a existat câteva luni, nu a fost recunoscută de nimeni, cu excepția Rusiei Sovietice, de asemenea, nrecunoscută.

Odată cu prăbușirea Austro-Ungariei după noiembrie 1918, Podolia Occidentală a fost inclusă în Republica Populară a Ucrainei Occidentale, dar a intrat sub controlul polonez în 1919, anexarea fiind confirmată de acordul dintre Polonia și Republica Populară Ucraina din aprilie 1920. Podolia a fost ocupată pentru scurt timp în 1920 de către sovietici, în timpul războiului polono-sovietic.

RSS Galițiană a fost creată și administrată de către Comitetul Revoluționar Galițian (Halrevkom), un guvern provizoriu creat sub patronajul Rusiei Sovietice. Guvernul a fost așezat în Ternopil, în estul Galiției. În calitate de președinte, a fost numit Vladimir Zatonsky. Halrevkom a stabilit o structură administrativă, o Armata Roșie galiciană, o monedă și un sistem de educație. Limbile naționale cu statut egal au fost declarate a fi poloneza, ucraineana și idiș.

Halrevkom nu a controla importanta regiune a Galiției Răsăritene: zona Liov cu ale sale câmpurile petroliere din Borîslav și Drohobîci.

RSS Galițiană a dispărut repede, după pacea de la Riga din 1921, care a confirmat includerea întregii Galiții în noul stat Polonia.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Davies, Norman, White Eagle, Red Star: the Polish-Soviet War, 1919-20, Pimlico, 2003, ISBN 0-7126-0694-7. (First edition: St. Martin's Press, inc., New York, 1972)