Republica Kosova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Acest articol se referă la republica declarată independentă Kosovo din 1990-2000.

Republica Kosova
Kosovo
Republika e Kosovës
19902000
DrapelStemă
DrapelStemă
Deviză națională
Rreth flamurit të përbashkuar
("Uniți sub același drapel")
Imn național
Hymni i Flamurit
Republica nerecunoscută Kosovo pe harta Iugoslaviei
Republica nerecunoscută Kosovo pe harta Iugoslaviei
Republica nerecunoscută Kosovo pe harta Iugoslaviei
CapitalăPriștina
LimbăAlbaneză
Guvernare
Formă de guvernareRepublică
Conducător 
Ibrahim Rugova [1]
Prim-ministru 
 - 19901991Jusuf Zejnullahu
 - 19912000Bujar Bukoshi
 - 19992000Hashim Thaçi
Istorie
Epoca istoricăRăzboaiele iugoslave
Formare1990
Desființare2000
Date statistice
Populație 
 - est.2 loc.
Economie
MonedăDinar iugoslav
Lek
În prezent parte din
provinciei Kosovo

Republica Kosova (în albaneză Republika e Kosovës) a fost un stat secesionist nerecunoscut proclamat în 1991 de un parlament diferit reprezentând populația albaneză din Kosovo.[1][2] În această perioadă, s-a încercat înființarea unor instituții politice diferite opuse față de instituțiile dominate de sârbi din Provincia Autonomă Kosovo și Metohia.

Republica Kosova a fost oficial desființată în 2000, când instituțiile au fost înlocuite de Structura Administrativă Interimară Comună înființată de Misiunea de Administrație Interimară a ONU în Kosovo (UNMIK). În timpul acelei perioade, Republica Kosova a fost recunoscută numai de Albania.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Ioniță, Gabriela. „Kosovo - mărul discordiei UE - NATO - Rusia”. p. 3. În 1989, Slobodan Milosevic anulează autonomia provinciei Kosovo, act care, odată aprobat de adunarea legislativă a Kosovo, dă naștere la violențe în rândul populației majoritare. În iulie 1990, albanezii din Kosovo declară independența provinciei, independență care este recunoscută anul următor de Albania. 1991 este anul când începe războiul în Iugoslavia, iar în 1992 Republica auto-proclamată Kosovo îl alege președinte pe Ibrahim Rugova. 
  2. ^ Zbuchea, Gheorghe (). „Capitolul X: Un deceniu sub semnul războaielor”. Istoria Iugoslaviei. București: Corint. ISBN 973-653-128-7. În același timp, parlamentul provincial din Kosovo, ulterior desființat, a proclamat „Republica Kosovo”.