Reik

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Reikn
Date personale
OrigineMexicali, Baja California, Mexic
Gen muzicalPop
Case de discuriSony Musicu nu gbb ce hbbhh
Membri
Jesús Alberto Navarro Rosas
Julio Ramírez Eguía
Gilberto Marín Espinoza
Discografie
Listă completăReik discography[*][[Reik discography (band discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Reik este o formație mexicană de muzică pop, formată în orașul Mexicali, Baja California. Grupul este compus din Jesús Alberto Navarro Rosas (vocea principală), Julio Ramírez Eguía (chitară acustică) și Gilberto “Bibi” Marín (chitară electrică). Toți au început să cânte de la vârste foarte fragede. Jesús a cântat în coruri de la vârsta de șase ani; Julio a cântat la chitară de la 12 ani, la fel ca și Gilberto. Influențele lor muzicale au fost realmente variate, de la artiști precum Further Seems Forever la Incubus, sau de la artiști precum Gustavo Cerati la britanicii BBMak. Aceste influențe au contribuit notabil la stilul particular al formației REIK, alături de personalitățile puternice a fiecăruia dintre cei trei membri.

Biografie[modificare | modificare sursă]

REIK s-a format în anul 2003, iar primul lor single a fost realizat în 2004. Cântecul se numește Yo Quisiera', și este în stil pop romantic. Primul lor single,Yo Quisiera, a fost poziționat imediat pe primele locuri în topurile celor mai bune melodii. Datorită acestei melodii, formația a câștigat notorietate și astfel a urmat primul lor album intitulat 'Reik, editat în 2005 la Sony Music. Succesul acestui album a fost unul răsunător, obținând discuri de aur și platină. După single-ul Yo Quisiera, următoarele single-uri au obținut același impact deschizând formației drumul spre promovare și în exteriorul Mexicului. Pe lângă recunoașterea masivă la nivel național și internațional, din acest moment REIK a început să obțină premii importante precum MTV Music Awards la categoriile Cel mai bun grup, Cel mai bun artist și Cea mai bună revelație artistică, un premiu Orgullosamente Latino (organizat de canalul Ritmoson Latino) și un premiu Oye, printre altele.


La sfârșitul anului 2006, REIK a prezentat următorul lor disc de studiou intitulat Secuencia, în care Jesús, Julio și Gilberto au combinat stilul pop cu rock. Acest disc i-a consacrat total ca și formație de succes, obținând și discul de aur. Din acest album s-au desprins single-uri precum Invierno, Sabes, Me Duele Amarte și De qué sirve. Turneul de promovare al albumului Secuencia a făcut ca formația să cucerească și continentul american.

A treia producție discografică a celor trei baieți, se numește Un día más. Printre cele mai de succes melodii de pe acest album, se numără Mi Pecado (în duet cu Maite Perroni), Fui sau Inolvidable. Melodia Inolvidable a fost un succes în multe țări și a devenit unul dintre cele mai mari hituri ale formației. În 2009 REIK a obținut premiile MTV la categoria Cel mai bun grup pop, Grammy Latino pentru Cel mai bun album al unei formații, premiul Orgullosamente Latino și torțele de platină și aur la festivalul Viña del Mar. Tot în 2009, melodiile Mi Pecado (în duet cu Maite Perroni) și Sabes (de pe albumul Secuencia) devin temele muzicale principale ale telenovelei mexicane Mi Pecado, provocând astfel adevărate isterii în rândul fanilor.


La începuturile anului 2011, REIK lansează cel de-al patrulea album de studiou, intitulat Peligro. Acest album conține 14 teme muzicale înregistrate la Sony Music de Fabrizio Simoncioni și produse de Kiko Cibrian și Ettore Grenci. Acest album a câștigat discul de aur pentru numărul mare de discuri vândute. În 4 aprilie 2011, s-a lansat primul single intitulat Peligro. În 15 august 2011 s-a lansat următorul single intitulat Tu Mirada. Luni 13 februarie 2012, au lansat cel de-al treilea single, o baladă cu sunet acustic intitulată Creo en ti. Cel de-al patrulea single, intitulat Te fuiste de aqui, a fost lansat în 9 iulie 2012. Iar cel de-al cincilea single, intitulat Con la cara en alto s-a lansat în 18 februarie 2013.

În 16 septembrie 2013, a urmat premiera unui nou single, intitulat Ciego care a fost de asemenea foarte bine primit de către public.

Tot în 2013, au colaborat pentru piesa Dame tu amor (Light Up) cu Inna, o cântăreață celebră din România, iar în 2014 au colaborat pentru piesa Duele cu cântăreața mexicană Yuri.


În februarie 2015, REIK participă la Festival Internacional de la Cancion de Vina del Mar unde câștigă pescărușii de platină și aur.'

În octombrie 2015, lansează un nou single, o baladă pop intitulată Voy a olvidarte, care va face parte din următorul album.

Membrii formației[modificare | modificare sursă]

  • Jesús Alberto Navarro Rosas (vocalistul formației) s-a născut în 9 iulie 1986 în orașul Mexicali - Baja California. A început să cânte la vârsta de șase ani. Influențele sale muzicale sunt foarte diverse: John Mayer, Justin Timberlake, Robbie Williams, printre alții.
  • Julio Ramirez (chitară acustică), s-a născut în 21 decembrie 1987 în orașul Mexicali - Baja California. Cântă la chitară de la 12 ani, avându-i ca influență muzicală pe Further Seems Forever.
  • Gilberto "Bibi" Marin (chitară electrică), s-a născut în 26 ianuarie 1983 în orașul Mexicali - Baja California. A fost ultimul care s-a integrat în formația Reik. Influențele sale muzicale sunt Incubus, Radiohead sau Gustavo Cerati, printre alții. În 2002 a intrat la Facultatea de Arhitectură – Universitatea Autonomă din Baja California (UABC).

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de studio[modificare | modificare sursă]

  • Reik (2005)
    • Reik Edición Especial (CD+DVD) (2006)
  • Secuencia (2006)
  • Un Día Más (2008)
    • Un Dia Más Edición Especial (CD+DVD) (2009)
  • Peligro (2011)
    • Peligro Edición Especial (CD+DVD) (2012)
  • Des / Amor (2016)
  • Ahora (2019)

Albume live[modificare | modificare sursă]

  • Sesión Metropolitana (2006)
  • En Vivo desde el Auditorio Nacional (2013)

Single-uri[modificare | modificare sursă]

Anul Titlul Albumul
2005 "Yo Quisiera" Reik
"Que Vida La Mía"
"Noviembre Sin Ti"
2006 "Niña"
"Vuelve"
"Invierno' Secuencia
2007 "Me Duele Amarte"
"De Qué Sirve"
"Sabes"
2008 "Inolvidable" Un Día Más
2009 "Fui"
"No Desaparecerá"
"Voy A Estar"
"Mi Pecado" a dueto con Maite Perroni
2011 'Peligro" Peligro
'Tu Mirada"
2012 "Creo En Ti"
"Te Fuiste De Aquí"
2013 "Con La Cara En Alto" Reik, en vivo desde el Auditorio Nacional
"Ciego" Single
2015 "Voy A Olvidarte" Des/Amor
2016 "Ya Me Enteré"
"Spanglish"
"We Only Have Tonight"
"Qué Gano Olvidándote"

Legături externe[modificare | modificare sursă]