Regula mâinii drepte

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prezicerea direcției inducției (B), având în vedere că intensitatea curentului (I) străbate firul pe direcția degetului mare.

Regula mâinii drepte reprezintă, în matematică și fizică, o metodă care ajută la aflarea orientării spațiale a 3 vectori. Sunt mai multe metode de a determina acești vectori.

Cele mai multe dintre diferitele reguli ale mâinii stângii și mâinii drepte provin din faptul că cele trei axe ale spațiului 3-dimensional au două orientări posibile. Acest lucru poate fi văzut ținându-vă mâinile împreună, cu palma în sus, cu degetele îndoite. În cazul în care curbarea degetelor reprezintă o mișcare de la prima axă, sau axa X, la a doua axă, sau axa Y, atunci a treia axă, sau axa Z, poate merge, fie de-a lungul degetului mare stâng sau degetului mare drept. Reguli ale mâinii stângi și mâinii drepte apar atunci când avem de-a face cu axe de coordonate, rotație, spirale, câmpuri electromagnetice, imagini în oglindă și enantiomeri în matematică și chimie.

Coordonate[modificare | modificare sursă]

Stânga: coordonatele sistemului pe stânga. Dreapta: coordonatele sistemului pe dreapta.

Coordonatele sunt de obicei pe dreapta.

Regula mâinii drepte (mâna dreaptă), pe degete.
Axă sau vector Trei degete Degetele îndoite
X, 1, sau A Degetul mare (policele) Degetul mare (policele)
Y, 2, sau B Arătătorul (index) Degetele extinse
Z, 3, sau C Al treilea deget (median) Degetele îndoite la 90°

Coordonatele pe dreapta: degetul mare merge de-a lungul axei X într-o direcție pozitivă pe X și celelalte degete indică o direcție perpendiculară pe prima axă, înspre a doua axă, sau axa Y. Atunci când este privit din partea superioară sistemul este în sens antiorar acelor de ceasornic.

Coordonatele pe stânga: degetul mare merge de-a lungul axei X într-o direcție pozitivă pe X și celelalte degete indică o direcție perpendiculară pe prima axă, înspre a doua axă, sau axa Y. Atunci când este privit din partea superioară sistemul este în sens orar.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Regula mâinii drepte