Regiomontanus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Regiomontanus (1436-1476)

Regiomontanus (n. 6 iunie 1436 în satul Unfinden de lângă Königsberg[1], Bavaria - d. 6 iulie 1476 Roma; nume real: Johannes Müller von Königsberg) a fost un matematician, astronom și astrolog german.

L-a avut ca profesor pe Georg von Peuerbach. În 1533 a publicat tratatul său de trigonometrie plană și sferică, "Detriangulis omnimodis", iar ulterior "Rezumatul", un comentariu la "Almageste" (început de Peurbach), lucrări care au exercitat o influență deosebită asupra urmașilor.

A fost astronom la curtea lui Matei Corvin, în Ungaria.

În 1471 s-a mutat la Nürnberg unde a construit primul observator din Germania și probabil primul din Europa. A observat cometa din 1472, denumită ulterior cometa Halley, despre care a scris un opuscul special. Tot aici a publicat o serie de efemeride pentru perioada 1475 - 1504. Este de remarcat că aceste efemeride i-au venit în ajutor lui Cristofor Columb, care în 1504 a reușit să-i convingă pe băștinașii din Jamaica să-i dea alimente pentru echipajul său prezicând eclipsa de Lună de la 29 februarie din acel an. Fără tabelele sale de calcul a poziției stelelor, Cristofor Columb și Amerigo Vespucci n-ar fi putut întreprinde călătoriile lor maritime.

În 1475 Regiomontanus a fost chemat la Roma de către Papa Sixtus al IV-lea. Acesta l-a numit episcop de Regensburg și i-a încredințat plănuita reformă a calendarului iulian.

La o lună după ce a împlinit 40 de ani a murit pe când se afla încă la Roma. Cauza morții este necunoscută, se bănuiește că fie s-a îmbolnăvit de ciumă, fie a fost otrăvit.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Thomas de Galiana, Michel Rival: "Dicționar de inventatori și invenții", Editura Tehnică, București, 2001
  • C. Popovici, G. Stănilă, E. Țifrea, F. Zăgănescu: "Dicționar de astronomie și astronautică", Editura știițifică și enciclopedică, București, 1977

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Orășel la 30 km nord-vest de Bamberg.