Ana, Principesă de Bourbon-Parma

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Regina Ana)
Salt la: Navigare, căutare
Ana de Bourbon-Parma
Ana și soțul ei cu artistul David Cregeen, în 2000
Ana și soțul ei cu artistul David Cregeen, în 2000
Căsătorit(ă) cu Mihai al României
Urmași
Margareta, Principesă Moștenitoare a României
Elena, Principesă a României
Irina, Principesă a României
Sofia, Principesă a României
Maria, Principesă a României
Nume complet
Anne Antoinette Françoise Charlotte
Casa regală Casa de Bourbon-Parma
Casa de România
Tată prințul René de Bourbon-Parma
Mamă prințesa Margaret a Danemarcei
Naștere 18 septembrie 1923 (1923-09-18) (91 de ani)
Paris, Franța

Principesa Ana de Bourbon-Parma (cunoscută și sub apelativul Regina Ana, prenume complet Anne Antoinette Françoise Charlotte; n. 18 septembrie 1923, Paris) este soția fostului suveran Mihai I al României și fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei. Este strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) și Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) și nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma.

Principesa Ana, naturalizată cetățeană franceză, a participat la cel de-al Doilea Război Mondial. L-a cunoscut pe regele Mihai al României la nunta principesei Elisabeta a Marii Britanii, în noiembrie 1947, cei doi logodindu-se înainte de întoarcerea regelui în România. Guvernul Groza nu și-a dat agrementul la căsătorie și l-a forțat pe Mihai să abdice la 30 decembrie 1947, cuplul căsătorindu-se în cursul anului următor, în ciuda opreliștilor de natură religioasă. În cercurile monarhiste și în familia regală a României este cunoscută sub titlul Regina Ana (cu calificativul Majestatea Sa).

Biografie[modificare | modificare sursă]

În 1939 și-a însoțit familia în Spania, Portugalia, apoi în Statele Unite. La New York a urmat cursurile unei școli de artă și a lucrat în același timp ca vânzătoare într-un magazin. Din 1943 până la sfârșitul războiului a participat, alături de Forțele Franceze Libere (trupele sub comanda generalului Charles de Gaulle), la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania, primind „Crucea de Război” a Franței.

Ana de Bourbon-Parma nu a participat în noiembrie 1947 la nunta principesei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, dar în acele zile vărul său, Jean de Luxemburg, oferea un dineu la ambasada Luxemburgului de la Londra. Acolo s-a cunoscut cu Regele Mihai I. Cu acest prilej s-a petrecut, la Londra, logodna sa cu Mihai I, Regele Românilor, însă la 30 decembrie 1947, a survenit abdicarea forțată a Regelui Mihai.

În martie 1948, Regele Mihai a declarat la Londra că abdicarea sa este nulă, fiind smulsă prin amenințare cu forța și șantaj. Ca urmare a acestei declarații, guvernul comunist le-a retras atât acestuia, cât și membrilor Familiei Regale, cetățenia română (a fost retrasă și naționalitatea, fapt imposibil!).

Căsătoria Principesei Ana de Bourbon-Parma cu Regele Mihai a avut loc în exil, în iunie 1948, la Atena. La început, au trăit în Italia și în Marea Britanie, apoi s-au mutat în Elveția. Au avut împreună cinci fiice principesele Margareta (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) și Maria (n. 1964).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Articole biografice

Interviuri

Vezi și[modificare | modificare sursă]