Sophene

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Regatul Sophene)
Sophene
Regatul Sophene
Ծոփք
 – 
Armenia sub Tigranes al II-lea cel Mare
Armenia sub Tigranes al II-lea cel Mare
CapitalăCarcathiocerta, ulterior Arshamashat
Limbălimba greacă (oficial), armeană, siriacă, persană
Guvernare
Formă de guvernareregat
Rege 
 - 190 - 160 î.Hr.Artaxias I (primul)
Istorie
Provincia romană Sophene în jurul anului 120

Sophene (în armeană Ծոփք) a fost o provincie a Regatului Armean și a Imperiului Roman, situată în partea de sud-vest a regatului. În prezent se află în sud-estul Turciei.

Regiunea care a devenit ulterior Sophene a fost parte a regatului Urartu, în secolele VIII - VII î.Hr.. După unificarea regiunii cu regatul său în secolul al VIII-lea î.Hr., regele Argishti I de Urartu relocă mulți dintre locuitorii săi în nou construitul oraș, Erebuni (capitala Armeniei de azi, Erevan). În jurul anului 600 î.Hr., Sophene a devenit parte a nou-apărutului Regat Armean sub conducerea Orontizilor. Această dinastie a acționat în calitate de satrapi ai Armeniei în primul rând sub ​​Imperiul Median, mai târziu sub cel Persan[1].

După campaniile lui Alexandru cel Mare în anii 330 î.Hr. și prăbușirea ulterioară a Imperiului Ahemenid, Sophene a devenit parte din noul regat independent al Armeniei Mari. În secolul al III-lea î.Hr., la inițiativa Seleucizilor, care au încercat să slăbească regatul armean, Sophene, iese din componența Armeniei Mari, formând Regatul Sophene. Regatul a fost condus de o ramură a dinastiei regale armene Orontide. Provincia mai târziu este împărțită de regatul Sophene-Commagene, formând un regat independent. Commagene a fost parte din Sophene în acel moment.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The History of Rome By Theodor Mommsen, William Purdie Dickson.