Rectoragie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Rectoragia (denumită și proctoragie[1]) este reprezentată de scurgeri de sânge prin orificiu anal.

Scurgerile pot fi în cantitate mai mică sau mai mare. Dacă scurgerile sunt abundente este necesar să se apeleze la transfuzii de sânge. Cauzele principale care duc la pierderea sângelui prin orificiu anal sunt:

Cele mai comune și frecvente cauze de rectoragie sunt hemoroizii interni și fisurile anale. Rectoragia reprezinta un semnal de alarmă care trebuie să sperie pe orice pacient, motiv pentru care trebuie sa se adreseze de urgență unui medic dintr-un cabinet de proctologie.

Rectoragia determinată de hemoroizi[modificare | modificare sursă]

În aceste situații de fisuri anale rectoragia este în cantitate mică și intermitentă, caracterizată prin eliminarea de sânge roșu, proaspăt, ce tapetează scaunul sau la sfârșitul scaunului și nu este amestecat cu materiile fecale. La început sângerările sunt minore, apar la sfârșitul scaunului și se repetă după o perioada mare de timp. Ulterior sunt mai frecvente, abundente, apar după fiecare scaun, odată cu creșterea în dimensiuni a hemoroizilor.

Rectoragia determinată de fisurile anale[modificare | modificare sursă]

În cazul fisurilor anale sângerarea este mai mică, apare după defecație și se asociază cu durerea. Pierderile mici și repetate de sânge prin orificiul anal caracteristice hemoroizilor pot duce la apariția anemiei cronice.

Diagnostic[modificare | modificare sursă]

Cauza unei rectoragii nu este totdeauna ușor de găsit. Este necesar apelarea la endoscopie prin anuscopie, rectosigmoidoscopie sau colonoscopie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dicționar de neologisme, Florin Marcu și Constant Maneca, Editura Academiei, București, 1986

Legături utile[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]