Raul Glaber

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Raul Glaber
Date personale
Născut985 d.Hr.[1][2] Modificați la Wikidata
Bourgogne, Franța Modificați la Wikidata
Decedat1047 (61 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Abbey of Saint-Germain d'Auxerre⁠(d), Bourgogne, Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiehagiograf[*]
istoric
scriitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba latină  Modificați la Wikidata

Raoul Glaber (glaber = latină „chelul“, sau Radulfus Glaber, n. în jurul anului 985, Burgundia – d. în jurul anului 1047, Saint-Germain d’Auxerre) a fost un călugăr benedictin, istoric și hagiograf. Un cronicar al perioadei din jurul anului 1000, unul dintre sursele de bază pentru istoria Regatului Franței din acea perioadă.

Viața[modificare | modificare sursă]

Unchiul lui Raul, călugăr la mănăstirea Saint-Léger-de-Champeaux, i-a găsit un loc în cadrul mănăstirii atunci când avea vârsta de 12 ani,[3] însă a fost alungat de acolo din cauza comportamentului. Ulterior, s-a aflat într-o mănăstire Saint-Bénigne à Dijon, unde a avut întâlnirea cu clericul reformator din Piemont Guglielmo de Volpiano în jurul anului 1010. Raul s-a mutat la abația Cluny, condusă de abatele Odilo de Cluny și în cele din urmă la abația Saint-Germain d’Auxerre în 1039, unde a rămas până la moarte.

Opera[modificare | modificare sursă]

  • Historiarum libri quinque ab anno incarnationis DCCCC usque ad annum MXLIV sau Historiae , cronica a fost începută la Cluny, probabil în jurul anului 1026 (oricum, nu mai târziu de 1027. Cronica lui Raul Glaber tratează în principal istoria Franței, însă în anumite ocazii se referă la o arie geografică mergând din Scoția până în sudul Italiei. Se remarcă în special abordarea încheierii primului mileniu. Opera constituie sursa primară pentru teama general răspândită și pentru semnele divine (foamete și eclipse) care anticipau sfârșitul lumii.
  • Wilhelmi abbatis gestorum liber
  • Opera lui Raul Glaber include o hagiografie a lui Guglielmo de Volpiano, Vita Sancti Guillelmi Abbatis Divionensis'

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Raul Glaber”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Rodulfus Glaber Cluniacensis, Documenta Catholica Omnia 
  3. ^ Rodulfus Glaber, History 5.3 (ed. France, p. 221).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Rodulfi Glabri Historiarum Libri Quinque; Rodulfus Glaber, The Five Books of the Histories [cover title: Rodulfus Glaber, Opera] (ed. J. France), Oxford, 1989

Legături externe[modificare | modificare sursă]