Raul Glaber

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Rodulfus (sau Raul) Glaber (n. 985–d. 1047) a fost un călugăr și cronicar al perioadei din jurul anului 1000, unul dintre sursele de bază pentru istoria Franței din acea perioadă.

Viața[modificare | modificare sursă]

Unchiul lui Raul, călugăr la Saint-Léger-de-Champeaux, i-a găsit un loc în cadrul mănăstirii atunci când avea vârsta de 12 ani,[1] însă a fost alungat de acolo din cauza comportamentului. Ulterior, s-a aflat într-o mănăstire din apropiere de Dijon, unde a avut întâlnirea cu clericul reformator din Piemont Guglielmo de Volpiano în jurul anului 1010. Raul s-a mutat la abația din Cluny, condusă de abatele Odilo de Cluny și în cele din urmă la abația de Saint-Germain en Auxerre în 1039, unde a rămas până la moarte.

Opera[modificare | modificare sursă]

Opera lui Raul Glaber include o hagiografie a lui Guglielmo de Volpiano, Vita Sancti Guillelmi Abbatis Divionensis, însă el a fost cunoscut în special pentru cronica sa. Această, intitulată Historiarum libri quinque ab anno incarnationis DCCCC usque ad annum MXLIV, a fost începută la Cluny, probabil în jurul anului 1026 (oricum, nu mai târziu de 1027. Cronica lui Raul Glaber tratează în principal istoria Franței, însă în anumite ocazii se referă la o arie geografică mergând din Scoția până în sudul Italiei. Se remarcă în special abordarea încheierii primului mileniu. Opera constituie sursa primară pentru teama general răspândită și pentru semnele divine (foamete și eclipse) care anticipau sfârșitul lumii.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rodulfus Glaber, History 5.3 (ed. France, p. 221).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Rodulfi Glabri Historiarum Libri Quinque; Rodulfus Glaber, The Five Books of the Histories [cover title: Rodulfus Glaber, Opera] (ed. J. France), Oxford, 1989

Legături externe[modificare | modificare sursă]