Rainbow (album)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Rainbow
Album de studio de Ayumi Hamasaki
LansareJaponia 18 Decembrie 2002
Înregistrare2002
GenJ-pop, pop rock, dance-pop, electropop, ethereal wave, trip hop, orchestral rock
Durată71:42
Casă de discuriAvex Trax
Limba originarălimba japoneză  Modificați la Wikidata
ProducătorMax Matsuura
Cronologie – Ayumi Hamasaki
I am...
(2002)
Rainbow Memorial Adress
(2003)
Alte informații
# „Free & Easy”  : 24 aprilie 2002
  1. „H”  : 24 iulie 2002
  2. „Voyage”  : 26 septembrie 2002

Rainbow este cel de-al cincilea album de studio al cântăreței japoneze Ayumi Hamasaki. A fost lansat pe 18 decembrie 2002, de casa de discuri Avex Trax, la mai puțin de un an fața de albumul său anterior I am.... Albumul s-a vândut în peste 445.000 de exemplare in prima zi a lansării și a ocupat poziția fruntasă in Oricon Daily Charts dar și in topul saptămânal. Rainbow a fost unul dintre cele mai populare albume in acea lună poziționandu-se in vârful clasamentului lunar si ajungând să se claseze pe locul al doilea in clasamentul anual japonez.

Trei singleuri au fost lansate pentru a promova albumul - toate ajungând să ocupe locul 1 in clasamentul săptămânal. Singleul principal, și anume „Free & Easy” a fost cel care a pornit o indelungată cursă în vârful clasamentelor pentru Ayumi Hamasaki, fapt ce continuă și in ziua de astăzi. Cel de-al doilea single de pe album, „H”, a devenit cel de-al șaselea single al lui Hamasaki cu vânzări de peste un milion de exemplare, devenind singurul artist cu meritul acesta. Cel de-al treilea și ultimul single de pe album, „Voyage”, a fost nominalizat pentru Discul de Aur.

In prezent, Rainbow s-a vândut in peste 1,858,000 de exemplare și a fost certificat pentru vânzari de două milioane de exemplare de către RIAJ fiind cel de-al 89-lea cel mai bine vândut album al Japoniei.

Evoluție și producție[modificare | modificare sursă]

După lansarea albumului I am..., Hamasaki a devenit mult mai obișnuită cu concertele în străinătate. După recitalul de la MTV Asia Music Awards din 2002 , Hamasaki a simțit că versurile in limba japoneză nu sunt suficiente pentru a o ajuta să-și transmită mesajul și fanilor din străinătate. Realizând că engleza este "limba mondială", ea s-a decis să includă și versuri in limba engleză în cântecele ei. Rainbow conține trei cântece parțial interpretate in limba engleză.[1][2]

Pentru acest album, Hamasaki a lucrat cu DAI dar a compus și singură sub pseudonimul CREA. Albumul a fost si mai variat din punct de vedere stilistic fața de albumele anterioare incluzand melodii cu influențe rock si trip-hop precum si cantece "de vară", cantece dance si nu în ultimul rand, cântece cu influențe gotice. S-au folosit noi tehnici precum corul gospel si strigătele publicului. Temele versurilor au fost si ele mult mai diversificate: libertate, lupta unei femei de a se face respectată, și "o vara ce se termină in mod trist,nostalgic".[3]

Lansarea si clasamentele muzicale[modificare | modificare sursă]

Presa inițială a albumului a avut o melodie extra și anume, Rainbow, listată cu numărul 0 și conținând o parolă către un website. Pentru a promova albumul, melodia nu a fost inclusă pe acesta ci o versiune scurtă instrumentală a melodiei a fost lansată pe website-ul special, dechis doar pentru un timp limitat unde fanii isi puteau prezenta propriile versuri.

Rainbow s-a poziționat în varful clasamentului lunar si a ajuns sa se claseze pe locul al doilea in clasamentul muzical anual japonez fiind întrecut doar de albumul DEEP RIVER al cântareței japoneze Utada Hikaru. Pe plan mondial, albumul s-a vândut în peste 3 milioane de exemplare. Este cel de-al 89-lea cel mai bine vândut album al Japoniei.[4]

Single-uri[modificare | modificare sursă]

Albumul a fost precedat de trei singleuri. "Free & Easy" a devenit cel de-al paisprezecelea single al lui Hamasaki care să debuteze in vârful clasamentului muzical săptămânal. Melodia "Free & Easy" se pare ca ar fi fost creată intr-un moment de inspiratie al lui Hamasaki si a compozitorilor din grupul HAL in timp ce se aflau la o ședintă foto a revistei Free & Easy. Versurile indică foarte mult tema libertații si a forței spirituale personale. Intrebată despre semnificația cântecului, Hamasaki a răspuns - "În Free & Easy, am scris despre ceea ce simt in momentul actual. Cu alte cuvinte, imi doresc sa fiu o persoană care-si asumă responsabilitatea pentru propria-i libertate". Singleul a marcat de asemenea o schimbare dramatică in formatul singleurilor ei. Singleurile lansate după Free & Easy (cu exceptia singleului "No Way to Say") vor conține maximum 2 sau 3 remixuri spre deosebire de cele anterioare care conțineau pana la 6 sau 7 remixuri.

Cel de-al doilea single intitulat "H" a fost unul triplu conținând trei melodii de pe album și anume "Independent", "July 1st" și "HANABI". Acest single a urcat în vârful clasamentelor de asemenea si a devenit cel de-al șaselea cu vânzări de peste un milion de exemplare.[5] Totuși, acest single va rămâne ultimul single al lui Hamasaki cu vânzări care să depășeasca 1 milion de exemplare. Versurile cantecelor de pe "H" se confruntă cu diferite perspective ale vieții. "HANABI", "ce amintește de sound-ul trip-hop/dub britanic dar cu o tentă mult mai nostalgică" contureză "o vară ce se termină intr-o mare tristețe". "Independent" este un antem reprezentând "Independenta" iar in cele din urma "July 1" este un "antem al verii", avandu-l chitarist pe Susumu Nishikawa.

Ultimul single de pe album este "Voyage", o melodie compusă de Hamasaki si DAI. Melodia are influențe clasice majore prin prezența coardelor si a viorilor. Single-ul, la fel ca și predecesorii săi, a urcat in vârful clasamentelor, devenind de asemenea și unul dintre cele mai aclamate singleuri ale lui Hamasaki din punct de vedere critic. Acesta s-a remarcat si prin prezența indelungată în clasamentele muzicale, si anume timp de 28 de săptămâni fiind nominalizat pentru Discul de Aur. Single-ul nu a avut un videoclip obișnuit ci unul creat sub forma unui scurtmetraj.

Lista cu melodii[modificare | modificare sursă]

Nr. TitluMuzicăAranjament Lungime
1. „Everlasting Dream”  CMJKCMJK 1:33
2. „We Wish”  D.A.IHΛL 5:10
3. „Real Me”  D.A.ICMJK 5:26
4. Free & Easy”  Crea + D.A.I[Note 1]HΛL 5:00
5. „Heartplace”  Creatasuku 6:06
6. „Over”  CMJKToshiharu Umesaki,
Atsushi Sato
5:05
7. Hanabi”  Crea + D.A.ICMJK 4:56
8. „Taskinillusion” (instrumental)tasukutasuku 1:20
9. „Everywhere Nowhere”  popCMJK 4:35
10. July 1st”  Crea + D.A.Itasuku 4:22
11. „Dolls”  CreaHΛL 5:56
12. „Neverending Dream” (instrumental)HΛL (Toshiharu Umesaki, Yuta Nakano)HΛL 1:35
13. Voyage”  Crea + D.A.IKen Shima 5:08
14. „Close to You”  CreaSeiji Kameda 5:47
15. Independent”  Crea + D.A.Itasuku 4:53
16. „+” (melodie ascunsa)    

Clasamente si certificări[modificare | modificare sursă]

Singleuri[modificare | modificare sursă]

Data Titlu Pozitia de vârf Săptămâni Vânzari
24 aprilie 2002 "Free & Easy" 1 9 săptămâni 486,520
22 iulie 2002 "H" 1 24 săptămâni 1,012,544
26 septembrie 2002 "Voyage" 1 28 săptămâni 679,463
  • Vânzari totale de singleuri: 2,181,983
  • Vânzari de singleuri & album: 4,039,853

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ CREA este pseudonimul lui Ayumi Hamasaki.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ ja Tsuriya, Takako (). „Honey Trap”. Cawaii. 8 (75): 19, 21. 
  2. ^ Original text from Cawaii: "英語を解禁にしようと思ったのは、アルバムの「Rainbow」からなんだけど、あのころMTVなどで賞をいただいてアジアでパフォーマンスするって い うようをことか何回か続いたの。そのときに、日本語だとやっぱけ傳れってをいかもっていう気がしちゃって、単純な少女はやっぱけ世界共通語だよな~っで 思ったんだよね。"
  3. ^ „Ayumi Hamasaki's director's notes on Rainbow”. Avex Marketing Inc. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ 歴代アルバムランキング
  5. ^ „RIAJ List of Million Selling Releases of 2002” (în Japanese). Accesat în .