Radu Korne

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Generalul de brigadă Radu Korne.
Generalul Radu Korne în uniformă de roşior.
Mormântul lui Radu Korne de la Cimitirul Eternitatea din Iaşi. Generalul Korne se odihneşte în acelaşi cavou cu generalul Mihail Cristodulo Cerchez.

Radu Korne (n. 23 decembrie 1895, București - d. 28 aprilie 1949, Închisoarea Văcărești) a fost un general român.

Șef de Stat Major al Corpului de Cavalerie (1941), comandant al diviziei blindate (1944).

Fost ofițer de cavalerie (promoția 1915), specializat în Franța, la Școala de Cavalerie de la Sammur (1926). A condus Divizia 1 Blindate „România Mare” în ultima și cea mai mare bătălie de blindate de pe teritoriul României (Scobâlțeni, 20 august, 1944).

A luptat in ambele razboaie, contribuind decisiv la eliberarea, in 1941, a partii de nord a Basarabiei, in fruntea Regimentului 6 Rosiori. In timpul bataliei de la Moscova, a comandat Divizia 1 Blindata in luptele de la sud-vest de Iasi.

Arestat imediat dupa semnarea Conventiei de Armistitiu, pe 21 octombrie 1944, a declarat: „Am fost arestat, intr-o seara, ca un borfas de rind..." Arestarea fusese decisa prin ordin al ministrului de Razboi, generalul Mihail Racovita, care-i stia bine faptele de arme. Un alt coleg, generalul Constantin Sanatescu, sef al Marelui Stat Major, a intervenit pe linga generalul Vinogradov pentru eliberarea sa, alaturi de cei aruncati pe nedrept in inchisoare. Eliberat pe 6 februarie 1945, a fost pus sub stare de arest la domiciliu.

La Văcărești a ajuns insa pentru „uneltirea contra sigurantei statului", imbolnavindu-se rapid si murind cu diagnosticul de neoplasm pulmonar. Justitia comunista nu era insa multumita. Post-mortem s-a incercat confiscarea averii sale, pe care insa nu o avea. A fost înmormântat în Cimitirul Eternitatea din Iași.

Decorații[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Walther-Peer Fellgiebel - Die Träger des Ritterkreuzes des Eisernen Kreuzes 1939-1945 (Friedburg, Germany: Podzun-Pallas, 2000). ISBN 3-7909-0284-5.

Legături externe[modificare | modificare sursă]