Radio Maria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Radio Maria
Data lansării25 martie 2001 (România)
ProprietarRadio Maria SRL
Acoperire România
SediiOradea, România
OnlineRadio Maria

Radio Maria este un post radio religios, de inspirație catolică, public, necomercial și apolitic. Radio Maria se dorește un instrument pentru a-i apropia pe oameni de Dumnezeu și a-i face mai înfrățiți. Scopul ultim al tuturor transmisiilor este acela de a ajuta Biserica în misiunea sa divină de a salva sufletele.

Radio Maria este un fenomen care face parte dintr-un efort bisericesc comun și are ca protagoniști preoți și laici care activează în asociații private.

Frecvențe[modificare | modificare sursă]

Transmisie în limba română[modificare | modificare sursă]

Oraș Frecvență
Bacău 89.6 FM
Baia Mare 95.4 FM
Blaj 94.4 FM
Roman 87.9 FM
Târnăveni 87.7 FM
Zalău 92.5 FM

Transmisie în limba maghiară[modificare | modificare sursă]

Oraș Frecvență
Cluj-Napoca 100.4 FM
Covasna 92.3 FM
Gheorgheni 89.7 FM
Oradea 102.2 FM
Satu Mare 92.3 FM
Tășnad 90.1 FM
Toplița 94.4 FM

Istorie[modificare | modificare sursă]

În 1983 în orașul Erba din provincia Como, Italia, s-a înființat un nou post radio. Acesta se deosebea de celelalte posturi prin: o specială devoțiune față de Sfânta Fecioară Maria, un spațiu mai mare oferit rugăciunii prin recitarea completă și zilnică a Sfântului Rozariu și a Liturghiei cotidiene, acordându-se o atenție deosebită celor suferinzi. Acest emitent se numea, încă de atunci, „Radio Maria”.

Astfel, în anul 1987, s-a constituit Asociația „Radio Maria” și aici s-au reunit în mod treptat laici și călugări ce aveau capacitatea de a oferi experiențele lor spirituale și profesionale in slujba acestui mijloc de comunicare.

Membrii asociației au conștientizat necesitatea de lărgire a razei de influență a radioului au trecut la un nivel de propuneri mai ridicat, punând în centrul programului său rugăciunea și catehismul. Misiunea decalarata a fost acceea de a răspândi mesajul evanghelic în comuniune cu doctrina și indicațiile pastorale ale Bisericii Catolice și cu fidelitate față de Sfântul Părinte.

Radio Maria a cunoscut o rapidă răspândire pe întreg teritoriul italian doar în trei ani, grație participării a milioane de ascultători, fie cu rugăciunea, fie cu oferte materiale. Ascultătorii s-au înmulțit apoi, și în afara granițelor Italiei, astfel încât, într-un timp relativ scurt, posturile de radio emisie care au aderat la „Proiectul Radio Maria” au ajuns aproape în toate continentele lumii. În prezent Radio Maria funcționează în peste 40 de țări.

În anul 1998 a fost fondată, Asociația „World Familiy of Radio Maria”, care se ocupă cu promovarea, protejarea și dezvoltarea Proiectului Radio Maria în lume. Fiecare post de Radio Maria care este ajutat să ia ființă, să se dezvolte în țara sa, se angajează să se asocieze „Familiei Mondiale”, pentru a contribui la apostolatul "Proiectului Radio Maria" în orice țară din lume în care există această chemare.

Valer Părău a organizat studioul teritorial Radio Maria inaugurat la Zalău pe 8 martie 2009.[1]

Proiectul Radio Maria[modificare | modificare sursă]

Radio Maria - „darul Mariei”[modificare | modificare sursă]

Radio Maria este perceput de oamenii simpli ca Radioul Preacuratei, ca pe un dar al iubirii sale materne.

Devoțiunea fața de Fecioara Maria a determinat nenumărate persoane să colaboreze cu generozitate, dând naștere primelor acțiuni de voluntariat. Ascultătorii sunt cei care au finanțat răspândirea radioului, mai întâi în întreaga Italie, apoi în diferite țări ale lumii.

Cu mijloace umane sărace, Radio Maria: a înviorat rugăciunea, a ocrotit credința, i-a chemat pe cei indiferenți, i-a mângâiat pe cei suferinzi, a susținut familiile, i-a călăuzit pe tineri și a răspândit în nenumărate inimi bucuria și pacea.

Radio Maria în slujba Bisericii[modificare | modificare sursă]

Chiar de la început, Radio Maria nu s-a manifestat ca un grup sau mișcare particulară de inspirație catolică, ci ca un serviciu oferit Bisericii. Este o inițiativă a catolicilor, deschisă întregii comunități.

Asociația Radio Maria, ce reprezintă proprietatea radioului și îi păstrează identitatea și carisma originară, este formată din catolici, preoți și laici, călugări și călugărițe, care provin din cele mai diverse realități ecleziale. La fel si responsabilii postului de Radio la diferite niveluri, conducătorii de programe și întregul șir de voluntari, ei primesc spiritul postului Radio Maria.

Trăsătura postului Radio Maria, presupune o fidelitate fără limite față de Magisteriu Bisericii, în particular față de Sfântul Părinte, nu doar în ceea ce privește învățământul credinței și al moralei, dar și în privința indicațiilor sale pastorale fundamentale.

Radio Maria activează în sintonie cu Biserica și se angajează să promoveze o comuniune mereu profundă; o face în mod particular prin legătura de rugăciune cu diferitele parohii și realități ecleziale și promovând în programele sale dialogul, înțelegerea și iubirea pentru Biserică. Scopul Proiectului Radio Maria este mântuirea sufletelor, chemarea la convertire.

Radio Maria: Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Grila de program[modificare | modificare sursă]

Grila de program – Alegerea unei grile religioase: rugăciunea, credința, convertirea. Radio Maria s-a remarcat în panorama obișnuită a radiourilor parohiale italiene, manifestându-se ca un fenomen de sine stătător, când, constituindu-se ca Asociația Radio Maria, a făcut o alegere, în mod decisiv religioasă. Scopul ultim al tuturor transmisiilor este acela de a ajuta Biserica în misiunea sa divină de a salva sufletele.

Chiar de la început, o treime din grila de program a fost ocupată de rugăciune, care, de altfel, reprezintă esența acestuia. Prin rugăciune, în toate variantele ei, Radio Maria alimentează credința, îi însoțește pe ascultători de-a lungul drumului spiritual, favorizează comuniunea eclezială.

Emisiuni[modificare | modificare sursă]

__________________________________________________________ __________________________________________________________
Actualitatea bisericii” cu Claudiu Ardelean Actualitatea socială” cu Laura Chirila
Biblia, izvor de viață” cu pr. Nicolae Bodea Bună dimineața” cu Radio Maria!
Cateheza” cu pr. Doru Popovici Codul bunelor maniere” cu Marlena Prigoreanu
Credință și rațiune” cu pr Cristian Sabău Cultură și celebritate” cu Claudiu Ardelean
Cuvântul Adevărului” cu pr. Doru Popovici Dăruirea de sine” cu Marlena Prigoreanu
Dedicații muzicale Despre Radio Maria” cu staff-ul RM
Deus caritas est Devoțiuni
După chipul și asemănarea Sa Evanghelia zilei” - Meditații la Evanghelia zilei
Imitația lui Cristos” cu Marlena Prigoreanu Înțelegem ceea ce vedem?” cu psiholog Alin Crețu
Librăria radio” cu Laura Chirilă Maria model de viață” cu sr.Ligia Man
Moștenirea vie” cu d-na Paraschiva Cărbunar O floare pt Mama lui Dumnezeu” cu sr. Ligia Man
Ora de teologie” cu pr. Alexandru Buzalic Ora îndurării divine
Pe urmele lui Cristos” cu pr. Cristian Tiba Pelerini dincolo de hartă” cu Claudiu Ardelean
Poruncile Pregătire pentru marea întâlnire
Program pentru copii Program Spiritual romano-catolic
Rozarul” cu grupurile de voluntari RM Sacramentele, darul lui Dumnezeu” cu pr. Bara Doru
Sfatul Medicului” cu dr. Nevelits Alexandru Sfântul zilei
Surâde vieții și viața îți va surâde Știri” Radio Maria
Taina iubirii” cu pr. Mîrț Mihai Timpul prezent” cu Mihaela Caba
Viața pur și simplu” cu Claudiu Ardelean Vitralii” cu Ionuț Popescu

Programarea liniei editoriale[modificare | modificare sursă]

Fiecare Asociație, Fundație sau Instituție în exercițiul și dezvoltarea activității radiofonice Radio Maria, prin directivele Directorului său responsabil angajat de către asociație, se angajează să observe o serie de principii universale care concretizează spiritualitatea Misiunii Proiectului Radio Maria. Acestea sunt conținute într-o Grilă de program zilnic, fiind compusă din :

  • Rugăciuni zilnice ale bunului creștin și rugăciuni de mijlocire;
  • Sfinte Liturghii transmise, dacă este posibil, din locuri diferite (Biserici, institute religioase);
  • Liturgia Orelor;
  • Sfântul Rozariu;
  • Programe de cateheză și de cultură religioasă, conduse de preoți, călugări, călugărițe și laici. Se prezintă astfel întreaga

panoramă a credinței creștine într-o formă clară și accesibilă tuturor;

  • O expunere zilnică, sistematică a Catehismului Bisericii Catolice din partea Preotului Director;
  • Programe religioase specializate pentru categorii particulare: tineri, copii, bolnavi, cateheți, călugări, preoți, etc...
  • Programe de promovare umană cu teme legate de familie, educație, sănătate, probleme sociale și culturale, etc...
  • Programe informative cu referiri particulare la știrile din viața Bisericii universale și locale;
  • Muzică care să înalțe sufletul la Dumnezeu și să reverse pace în suflete, favorizând rugăciunea. Cântecele religioase să fie alese, fie din tradiția catolică, fie dintre cele mai recente, folosite în liturgie.

Un radio cu răspundere solidară[modificare | modificare sursă]

În Principiile Ghid ale Proiectului Radio Maria, s-a subliniat că renunțarea la publicitate și la acele finanțări care-i pot compromite independența și libertatea, bazându-se doar pe încrederea în divina Providență, este una din trăsăturile esențiale ale acestui post.

Încă de la început, Radio Maria a încheiat un legământ cu ascultătorii săi, promițându-le că emisiunile sale vor fi realizate până când va exista un public dispus să facă sacrificii pentru a-l susține. Pentru fiecare pas înainte și pentru fiecare nou proiect au fost implicați și ascultătorii, care s-au simțit, și ei, responsabili în opera realizată.

Fără capacitatea de a intra în inima persoanelor și de a le implica în proiectul Preacuratei, un Radio Maria nu poate avea nici un viitor. Mulțimea se mobilizează și face sacrificii numai dacă este conștientă că o ajută pe Mama lui Dumnezeu și a Bisericii să salveze sufletele.

Desigur, un radio, care este rodul sacrificiilor și al generozității oamenilor care ascultă, impune o gestionare controlată a banului, riguroasă și responsabilă, în așa manieră, încât să apară ireproșabilă și să fie finalizată în mod constant pentru realizarea proiectului.

Voluntariatul[modificare | modificare sursă]

Voluntariatul este un aspect fundamental al postului Radio Maria. Voluntarii sunt motivați profund de misiunea Radio Maria și au o importantă contribuție în realizarea ei.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Pr. Valer Părău”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]