Răspundere Civilă Auto

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este o asigurare obligatorie de răspundere civilă, al cărei principal beneficiu pentru cumpărător este dreptul de a circula cu automobilul pe drumurile publice, iar în urma unui accident rutier eventualul prejudiciat fiind adevaratul beneficiar al serviciilor asiguratorului.

Valabiliatea politei se poate verifica si online prin intermediul site-ului pus la dispozitie de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor: Centrul de informare CEDAM.

Dacă proprietarul de vehicul nu a încheiat asigurarea obligatorie RCA, prin plata primelor de asigurare, săvârșește o contravenție. Contravenția se constată de către personalul Poliției și se sanctionează cu amendă de la 1000 RON la 2000 RON, reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare/înregistrare, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.

De asemenea, în temeiul Ordonanței de urgență nr.189/2005 pentru stabilirea unor măsuri privind vehiculele rutiere înmatriculate, aprobată cu modificari si completari prin Legea nr.432/2006, calitatea de neasigurat RCA poate fi constatata si prin compararea de catre DRPCIV - Ministerul Administratiei si Internelor a parcului de vehicule inmatriculate cu baza de date la nivel national privind asigurarile RCA valabile (CEDAM). In aceasta situatie, conducatorul va primi o înștiințare din partea organelor competente – personalul Politiei Rutiere - prin se va aduce la cunostinta calitatea de neasigurat si, daca in termenul prevazut de reglementarile in vigoare, nu se va face dovada incheierii asigurarii RCA, inmatricularea vehiculului detinut va fi suspendata din oficiu. In plus, in situatia in care conducatorul a provocat un accident si nu detine o asigurare RCA valabila, persoana prejudiciata este îndreptățită să solicite despăgubiri fie direct de la vinovat , fie indirect, incepand din 2005, apeland la Fondul de protectie a victimelor strazii.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]