Răscoala din Tambov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Răscoala din Tambov
Parte din Războiul Civil Rus Modificați la Wikidata

Informații generale
Perioadăiunie 1921 Modificați la Wikidata
LocGubernia Tambov, RSFS Rusă
52°30′N 41°48′E ({{PAGENAME}}) / 52.5°N 41.8°E

Alexandr Antonov îm centru

Răscoala din Tambov din 19191921 a fost una dintre cele mai mari răscoale țărănești îndreptate împotriva guvernării bolșevice, în timpul războiului civil rus. Răscoala a fost condusă de fostul eser (membru al Partidului Socialist Revoluționar), Alexandr Antonov și de aceea, în istoria sovietică, răscoala este cunoscută cu numele de Antonovșcina (Анто́новщина). Cauza revoltei a fost politica bolșevică economică dură din timpul războiului civil, cunoscută sub numele de comunism de război.

Răscoala s-a desfășurat intr-o zonă cuprinsă în ceea ce sunt azi regiunea Tambov și o parte din regiunea Voronej.

O caracteristică specială a acestei rebeliuni, printre celelalte multe ale acelei perioade, este aceea că a fost condusă de o organizație politică, Uniunea Țăranilor Muncitori, organizație condusă de Antonov.

Gravitatea problemei răscoalei a dus la crearea "Comisiei Plenipotențiare a Comitetului Central Executiv pe Întreaga Rusie a Partidului Bolșevic pentru Lichidarea Banditismului în Gubernia Tambov". Răscoala a fost înăbușită în sânge de unitățile Armatei Roșii conduse de Mihail Tuhacevski. Conducerea politică a operațiilor împotriva răsculaților a fost asigurată Vladimir Antonov-Ovseenko. Faimosul Mareșal Gheorgi Jukov a primit prima sa decorație în luptele împotriva răsculaților.

Răscoala a fost așa de extinsă, încât, pentru înăbușirea ei, au fost trimiși peste 30.000 de soldați. Armata a folosit artileria și trenuri blindate pentru a lupta cu țăranii răsculați. În mai multe ocazii, au fost folosite și arme chimice.

Familiile insurgenților au fost trimise în lagăre de concentrare ridicate la repezeală.

Răscoala a fost înăbușită gradual în 1921. Antonov a fost ucis în 1922 într-o încercare de a-l aresta.

Legături externe[modificare | modificare sursă]